İşe alımlarda Üniversite Diploması Ne Kadar Önemli?

Google İnsan Kaynakları Sorumlusu ve aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olan Lazslo Bock, üniversite de edinilen bilgi ve becerilerin elbette önemli ve değerli olduğunu, fakat üniversite derecesinin vazgeçilmez yeteneği bulmak anlamına gelmediğini söylüyor.

New York Times'a röportaj veren Bock, bilişsel becerileri yüksek, meraklı, öğrenmeye istekli, liderlik becerileri güçlü olan bir kişiyi İnsan Kaynakları ya da finans departmanında işe alıp onu bu departmanda çalışan ve sadece bir konuda uzmanlaşmış bir başka kişiyle karşılaştırmanın asla adil olmayacağını vurguluyor.

Bock, “Üniversite derecesi tanımı itibariyle uzmanlık sertifikası anlamına geliyor. Gazetecilik mezunu bir kişi için haber yazabilir, röportaj yapabilir diyebiliriz. Ama derece adayın işte neleri nasıl yapabileceğini göstermiyor.

Aday kalabalıklar karşısında bir fikir sunabilir mi? Bir web site nasıl oluşturulur fikri var mı? Sorunlar karşısında ilginç ve farklı çözüm yollarına sahip mi? Yoksa en iyi bildiği şey testleri geçmek ve yüksek puan almak mı?” şeklinde konuşuyor.

İnsanların doğdukları andan itibaren içlerinde yaratıcı bir güç taşıdığını, bunun aksine stratejik ve mantıklı düşünme biçimlerinin zaman ilerledikçe toplum içinde öğrenildiğini söyleyen Bock, analitik düşünmeyi öğrenmenin gerçekten başarılı olma yolunda şart olduğunu vurguluyor.