Şanlıurfa'nın yeni turizm merkezi Karahantepe !

Tarihi, kültürü ve zengin doğal güzellikleri ile ülkemizin en önemli turizm kentlerinden biri olan Şanlıurfa'da her geçen gün yeni keşifler yapılıyor. Dünya üzerinde ilk yerleşik yaşam ve sosyal topluluk örneklerine ev sahipliği yapan Taş Tepeler'in, kentin turizmi başta olmak üzere birçok alanda büyük katkı sağlaması bekleniyor.Hotel By MFD Consulting kurucusu ve turizm danışmanı Mehmet Ferman Doğan Karahantepe 'da yapılan keşifleri ve devam eden kazı çalışmalarını değerlendirdi.

İşte Mehmet Ferman Doğan’ın açıklamaları…

“Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesi sınırları içinde kalan ve Göbeklitepe’ye yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alan Karahantepe’de şimdiye kadar 250 tane "T" biçimli dikilitaş keşfedildi.Muhtemelen bir yıllık çalışma daha var.Çalışmalar ilerledikçe daha eski bir kazı merkezine daha ulaşmış olacağız.Muhtemelen Karahantepe, tarih ve turizm açısından Göbeklitepe’den daha öncelikli bir yer haline gelecek. ÜÇ BOYUTLU HEYKELLER,SANAT ESERLERİ VE İNSAN BETİMLEMELERİ
Karahantepe'deki üç boyutlu heykeller, o dönem insanların sanatsal yetkinliklerinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Karahantepe’de MÖ 9200 -9400’lü yıllara inen tarihi dönemler inceleniyor.Bu kazılardan birinde Göbeklitepe'dekinin benzeri olan 23 metre uzunlukta bir tapınak daha ortaya çıkarıldı.Bu dikilitaşların arasındaki seki'lerin her biri farklı donatılardan oluşuyor.Bunların her birinin farklı bir amacı bulunuyor.

Tepe’de ana kayaya oyulmuş özel bir erkek başı bulunuyor.Bu erkek başının özel bir amacı olduğu düşünülüyor.Karahantepe'deki keşifler Neolitik Dönem yerleşimlerine ışık tutacak.



Karahantepe’de çıkarılan kalıntıların günümüze 200 ila 300 yıl daha yakın olduğu tahmin ediliyor. KARAHANTEPE'DE HAYVAN YERİNE İNSAN BETİMLEMELERİ VAR! 
İki bölgenin en büyük farkı ise Göbeklitepe’de hayvan Karahantepe’de ise insan betimlemelerinin olması.Karahantepe ile Göbeklitepe insanlık tarihini gün ışığına çıkarıyor.Yapılan değerlendirmelerde Göbeklitepe’de insan, kendini hayvanlar aleminde yaşıyor görürken Karahantepe’de ise yaşamda insan ağırlığı hakim oluyor ve insan kendini havyanlardan ayrıştırıyor.İşte insanlık tarihini değiştiren noktada bu.



Bu keşifler dünya ve insanlık için çok şey ifade ediyor.Yapılan kazılar sonucu ortaya çıkan kalıntıların Türkiye’de olması ise harika bir fırsat.Şanlıurfa ve Türkiye turizmi için yeni bir geleceğin yazıldığını söyleyebilirim.Önemli olan bizim bu tarihe sahip çıkabilmemiz ve tanıtım faaliyetlerini yapabilmemiz.Turizmi çeşitlendirmek ve 12 aya yaymak istiyorsak Karahantepe ve Göbeklitepe fırsatını kaçırmamalıyız.Şimdiden Bilim adamları ve tarih severler tarafından yoğun ilgi ile karşılaşan Karahantepe zengin tarihimize, arkeoloji dünyamıza ve turizmimize hayırlı uğurlu olsun.”