Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Helal Turizme ilgi her geçen gűn artıyor.

Turizm sektörünün marka isimleri arasında yer alan tecrübeli isim Hotel by MFD Consulting Yönetim Direktörü Mehmet Ferman Doğan Helal Turizm pazarını analiz etti.

Helal Turizme ilgi her geçen gűn artıyor.

Turizm sektörünün marka isimleri arasında yer alan tecrübeli isim Hotel by MFD Consulting Yönetim Direktörü Mehmet Ferman Doğan Helal Turizm pazarını analiz etti.

Helal Turizme ilgi her geçen gűn artıyor.
12 Eylül 2019 - 08:32

Küreselleşmenin etkisiyle konomik, siyasal, sosyal ve kültürel değerlerin ulusal sınırlar dışına taşarak dünya geneline yayılmasıyla orantlı büyüyen Turizm, Dünyanın en çok  gelişen endüstrilerin başında yer almaktadır. Globalizm ile sınırlar ortadan kalktıkça mesafeler kısalmış ve insanlar daha uzak mesafelere seyahat etme imkanına sahip olmuştur.

Gün geçtikçe Global turizminin ulusal ekonomiye katkı payı artmakta ve turizm batıdan doğuya doğru kaymaktadır.Gelire paralel olarak, altyapı ve güvenlik alanındaki olumlu gelişmeler büyüyen turizmin  önemli faktörleri arasında yer almaktadır. 

Ortadoğu'daki savaş iklimi Rus uçağı sorunu,  FETÖ hain darbe girişimi, Komşu ülkelerde yaşanan güvenlik sorunlarının etkileri, gibi sayılabilecek olumsuz faktörler yabancı ziyaretçi sayımızda ciddi bir kırılmanın yaşanmasına sebebiyet vermiştir.Bu nedenlerden dolayı zor günlerden geçen Türkiye turizmi için olumsuz tabloyu tersine çevirmenin yolları aranıyor.

Ege ve akdeniz gibi turizm merkezlerinde çoğu otel müşteri eksikliği nedeni ile ya kapalı ya da yarım kapasite hizmet veriyor.Mardin, Diyarbakır, Urfa gibi kentlere düzenlenen kültür turları ise suriye ve hendek krizi başladığından bu yana kesilmiş durumda.

Peki Biz neler yapıyoruz, neler yapmalıyız ve bu sektörü geliştirmek için?

Cevap ,Helal Turizmin altında yatıyor.

Helal kelimesi islamın tüketim kararında önemli yer alır,islam nüfusun  hızlı biçimde artması ve islami değerlere uygun helal ürün ve hizmetlere olan talepte giderek artmaktadır.

Hijyen ve kaliteden dolayı  Müslüman olamyan turistleride helal ürünlere ilgi göstermektedir.

2023 yılında 200 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşabilecek bir yeni bir sektördür Helal Turizm,Müslüman nüfusu, tüm dinler arasında en hızlı artış gösteren kitle olma özelliğini sürdürmektedir.

2030 yılında tüm dünya nüfusunun %26'sının Müslümanlardan oluşacağı tahmin edilmektedir.

MÜSİAD Antalya Şube Başkanlığının raproruna göre ,geniş Müslüman nüfusa sahip Körfez Ülkeleri, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerin orta sınıflarının ekonomik açıdan gelişimi devam etmektedir..

Bütün büyük dinler arasında Müslümanlar 23 yaş ortalamasıyla  ile en genç nüfusa sahitir. Bu belirleyici faktörün, geleceğin turizm pazarı üzerinde şekillendirici etkisi olacağı düşünülmektedir.

Gelişen teknoloji ve internet olanakları, turizm sektörünün internet erişimli çoklu platformlara entegrasyonunu etkilemektedir.

Helal turizm pazarının gelişmesi ile birlikte çok sayıda destinasyon ve işletme ürün ve hizmetlerini bu pazara uyumlu hale getirerek pazarda yer edinmeye çalışmaktadır.

Gelecekte, Ramazan ayı seyahatlerinin helal turizm pazarında temel bir faktöre dönüşeceği tahmin edilmektedir.
Endonezya, Malezya, Türkiye ve Körfez Ülkeleri gibi gelişen ekonomilerde iş seyahati pazarının büyüme göstereceği tahmin edilmektedir. Bu gelişimin aynı zamanda MICE turizm aktivitelerine de katkı sağlayacağı tahmin edilmektedir.

Peki Türkiye helal turizme hazırmı ? İnsanların beklentilerini  Karşılayabilir mi ? Onlara uygun turistik ürünler ve hizmetler üretilebilir miyiz ?

Artan gelir ve eğitim seviyesi de Müslüman toplumun tüketim alışkanlıklarını turizm harcamaları dahil değiştirmektedir.Helal sadece yiyecek ve içecek ile sınırlı bir kavram deildir ,ne satın alacağını, ne satacağını, ne zaman ve nereden alacağı gibi sorularda yönlendirme yaparak yön vermektedir ve tüketim kararlarındaki hassasiyetleri anlamak önemlidir.

MÜSİAD EXPO'ya katılan uzmanlar, Türkiye'nin helal turizmden yeterli payı alamadığının altını çizdi. Peki neden  oysa Turkiye 48 saat içinde bütün islam ülkelerini istanbulda toplayıp Küdüs için Amerika ve israile kafa tutabiliyor ve liderlik yapıyor . Helal turizim neden yapılmasın?

En fazla turist karşılayan ilk 10 ülke içerisinde yer alması nedeniyle küresel turizm platformlarında sahip olduğu saygın ve güçlü imajı var.

İİT ülkeleri arasında turizm alanında açık ara farkla en başarılı, tecrübeli ve gelişmiş ülke olması nedeniyle sahip olduğu saygın ve güçlü imajı var.Helal turizm konusunda henüz kapsamlı yatırım ve çalışmalar yapılmamış olmasına rağmen, tüm dünya Müslümanları için en önemli inanç noktası olan Suudi Arabistan'dan sonra en fazla Müslüman turisti ağırlayan ikinci ülke konumunda .

Tüm dünya Müslümanlarının gözünde sahip olduğu saygın ve olumlu imaj ve Birçok Müslüman ülkeye yönelik vize ve erişim kolaylıkları sağlayabilir durumda olması.

Uzun yıllara dayanan turizm bilgi ve tecrübe birikimi.

Gelişmiş turizm işletmeleri altyapısı, insan kaynakları olanakları ve kurumsallaşmış, profesyonel hizmet kültürü.

İİT ülkelerinde yaygın biçimde kullanılan dillerde (Arapça, İngilizce, Farsça, Fransızca) hizmet verebilecek insan kaynağı altyapısı.

Farklı helal gıda imkanlarına sahip olması (fast-food'dan özgün yöresel mutfaklara kadar)

Kamusal alanlarda ve turistik noktalarda ibadet imkanlarına erişim kolaylığı.

Tüm sosyo-ekonomik segmentlerdeki helal turizm turistlerine uygun bütçede tatil olanağısunabilecek geniş konaklama işletmeleri yelpazesi ve farklı ekonomik değerlerde paket tur üretebilme olanakları.

 Gelişmiş teknoloji, e-ticaret ve bankacılık imkanları ile farklı segmentlerdeki helal turizm turistlerine yerinden rezervasyon ve ödeme seçenekleri sunabiliyor olması.

Çok sayıda farklı turizm türünün (3s turizmi, kültür turizmi, medikal turizm, termal turizm, yayla turizmi, kış turizmi, agro-turizm, MICE turizm, alışveriş turizmi, dizi turizmi) birbirinden farklı sosyoekonomik segmentlerdeki helal turizm turistlerine, gerekli koşullar sağlanarak paket turlar şeklinde sunulabilme imkanı.

 Aynı turistik sezonda, farklı segmentlerdeki helal turizm turistlerine farklı turizm seçeneklerinin sunulabiliyor olması (3s turizmi ile aynı sezonda özellikle yağmurlu ve serin Doğu Karadeniz yaylalarında yayla turizmi imkanları)

 İslam kültürü ve tarihsel mirası bakımından eşsiz değerlere sahip olması.

Toplumsal yapısı itibariyle İslam kültürüne ve İslami değerlere sahip bir ülke olması.

Türk dizilerinin İslam coğrafyasında ilgi görmesi ile önemli bir cazibe faktörü oluşturması.

Ekonomik anlamda gelişmiş İİT ülkelerinin çok önemli bir kısmına ve sınırları içerisinde 20 milyon Müslüman'ı barındıran tüm Avrupa ülkelerine en fazla 5 saatlik uçuş mesafesinde olması

Helal Otel Konseptinin Detayları nelerdir?

Erkek ve kadın müşteriler için ayrı havuzlar bulunmalıdır.

Restoranlarında haram içerikli ya da içeriği yiyecek ve içeceklerin servisine izin verilmemelidir.

Kumar ve şans oyunlarının oynanmasına izin verilmemelidir.

Çalışanları dini hassasiyeti yüksek kişilerden seçilmelidir.

Dini içerikli boş zaman değerlendirme aktiviteleri yapılmalıdır.

Oruç tutan müşteriler için iftar ve sahur saatlerine uygun yemek düzenlemeleri yapılmalıdır.

Otellerde erkek ve kadın müşteriler için yeterli büyüklükte bir mescit bulunmalıdır.

Yatak ve tuvaletleri kıble yönünü göstermeyecek şekilde konumlanmalıdır.

Her türlü alkollü içecek servisi yasak olmalıdır.

Evlilik belgesi olmayan çiftlerin otelde konaklamasına izin verilmemelidir.

2 farklı seçenek sunan otellerde olabilir.

Dry Hotel: Kısmen İslami kurallara uyumlu: Alkollü içecek servisi yapmayan ve helal yiyecek servisi yapan konaklama işletmeleri.

Tamamen İslami kurallara uyumlu: Tesis tasarımdan finansal yapısına kadar tüm unsurların İslami kurallara uygun olarak tesis edildiği işletmelerdir.

Kısacası %90’i Müslüman olan Türkiye’nin İslami turizm anlayışına daha geniş anlamda yer vermesi
gerektiğini söylemek mümkündür.Helal Turizm yeni bir anlayışın doğmasına ortam hazırladığı gibi sektörün  tazeolması sebebiyle de yatırımcıların ilgi odağı olmuşutur .

Totalde 2 milyar Müslüman nüfusu baz alırsak, helal turizm  gelecekte daha da güçlenecektir.

Islami Turizim sektorünün  pazarlama ve tanıtımı, diğer turistik ürünlere göre daha hassas olması gerektiğini göz ardı  etmeyelim ..

Helal turizm anlayışının, yolculuk, F&B, eğlence, konaklama gibi ihtiyaçlarını islami değerlere göre tanıtılması ve bilinçlendirilmesi zorunludurBu yanlız misafirler için geçerli değil, otel sahipleri ile personelinde  da helal  turizm anlayışını  benimsemelri gerektirir.

İstanbul’ da yaklaşık 25 helal konseptlioteltanıtım faaliyetlerini ağırlıklı olarak  fuarlar, online satışlar, katalog-broşürler, sosyal medya vb. araçlar ile gerçekleştiriyor,Pazarlama her dalda olduğu gibi helal turizm anlayışının pazarlanmasında da bel kemiğini oluşturmaktadır. Hatta devlet bunu milli politika olarak görmeli ve  bu konuda daha çok desteği vermelidir.

Belediyeler ve STK tanıtım faaliyetlerine  ağırlık verilmelidir. Bunun en önemli nedeni konunun yeni yeni incelenmeye başlanmasıdır.”

Reklam
Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam