Otel işletmelerinde Markalaşma


Bugün Ülke gündemine oturmuş büyük firmaların mazilerinde hep bir başarı hikayesi vardır. Kimi yokluktan gelmiştir, kimi dev yatırımların eseridir. Fakat günümüze baktığımızda aynı dönemlerde iş hayatında yer alan bu işletmelerden bazıları bugün yok olmuştur.Ayakta kalabilenler ise bugünün dev firmalarıdır.Kısacası küçükseniz ve büyümek gibi bir hedefiniz yoksa; Yok olmaya mahkumsunuz.

Günümüz şartlarında her şeyin değiştiği gerçeğini kabul edersek otel misafirlerinin alışkanlıklarının da değiştiği gerçeğini kabul etmek durumundayız. Bir otel için repeat guests (sürekli misafirler) çok önemli bir yer tutmasına rağmen, çoğu zaman kurtarıcı olmayabilir. “Benim nasıl olsa sürekli misafirim var yada zaten benim otelim satıyor mantığı” ile tanıtım ve kurumsal kimlik çalışmalarına önem vermemek her geçen gün daha da zorlaşan Pazardan pay alma yarışında bazen ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Peki Büyümek bu kadar önemli ise Hangi yolu izlemek gerekiyor ?
Bir kere işletme için mutlaka bir kurum kimliği oluşturmak zorundasınız. Çünkü Ahmet Amcaların Dükkanı modası geçeli çok oldu. Günümüz şartlarında kimse artık isme ya da kişiye bakmıyor. Herkes aldığı hizmetin kalitesine göre yön çiziyor.

Kurumsal Kimlik oluşturma çalışmalarını bir çok aşamada değerlendirebiliriz . Fakat en önemli aşama sürekli tanıtım ve müşterinin aklında kalma stratejisidir.

Bu nedenle Reklam ve Halkla İlişkiler çalışmaları çok büyük önem taşımaktadır. Büyük holdinglerin reklam pazarındaki yarışına bakarsak bunu daha net anlarız. TV Ekranlarında saniye, web sitelerinde display kapma yarışı tüm hızı ile sürmektedir.

Peki yarış bu kadar çetin ve Büyük Firmalar Pazar paylarını kaptırmamak ve arttırmak için yarışıyorlarsa küçük ve orta boylu işletmelerin yapması gereken nedir ?

Burada asıl cevap ortaya çıkıyor. Büyümek istiyorsanız; Büyük gibi davranmak zorundasınız. Büyükler gibi rekabet etmeli, sürekli tanıtım yapmalı, kurumsal kimliğinizi oluşturmalı, kurumsallaşmalı, Basın ve Halkla İlişkiler faaliyetleriniz güçlü olmalı ve en önemlisi bunu yaparken de bu süreci profesyonel eller ile yürütmelisiniz.

Siz ne kadar kaliteli hizmet sunarsanız sunun hedef kitlenize bu hizmeti anlatamaz ve tanıtamazsanız başarılı olamazsınız. Düşünsenize; Bu ülkenin en büyük firmaları tanıtım ve PR çalışmalarında hız kesmiyor ve sürekli bu çalışmaları yürütüyorlar. Burada amaç pazarda güçlü kalabilmek…

Bugün piyasada olmayan kurumların sahipleri bazen anlatırlar.“ X holdingin sahibi ile iş yapardık” diye. Fakat bugün ne hikmetse bu firmaların yerinde yeller esmektedir.

Yine Türkiye’de tanıtım, reklam ve P&R pazarının hızla büyüdüğünü göz önüne alırsak internet tabanlı display advertising dediğimiz ekran reklamları pazarın lideri olacağa benziyor. Bu alanda tanıtım TV’de, radyoda ,gazetede olduğundan daha etkili oluyor.

Tanıtım ve Halkla İlişkiler çalışmaları kurumların büyümesinde önemli rol oynuyor. Bu nedenle bu pazardan çekinmemek pazarla iç içe olmak süreklilik için şart.

Medya İlişkileri (Periyodik olarak basın bültenlerin hazırlanması ve ilgili medyalara servis edilmesi,Özel haber ve röportaj organizasyonları ,Radyo ve TV programlarına katılım ,Basın toplantıları ,Etkinliklere medya katılımı ,Basın gezileri ,Medya takibi, analiz ve raporlama… ),Pazarlama iletişimi(Stratejik Planlama,Lansman ve Relansman Çalışmaları,Kurumsal Kimlik ,İtibar Yönetimi,Pazarlama ve Satış Odaklı Özel Projeler ,Promosyon Çalışması Sponsorluk ,Kriz İletişimi,İnternet Tabanlı İletişim ),Kurum İçi İletişim Danışmanlığı (Kurum İçi İletişim Araç ve Yöntemlerinin Belirlenmesi,Kuruluş Yayınları İçerik Yönetimi,Çalışanlara Yönelik Aktivitelerin Planlanması ve Yönetimi ,Kurumsal Web Sitesi İçerik Yönetimi,Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Kampanyaları ),Açılış ve tören organizasyonları,Kongre, seminer ve panel organizasyonları,Sergi ve Fuar etkinlikleri gibi faaliyetler ise Halkla İlişikiler Faaliyetleri Kapsamında Kurumlara sunulan profesyonel hizmetlerdir.

Bununla birlikte Profesyonel bir işlev olarak iletişim danışmanlığı da Kurumsal Kimlik Kazandırma ve Tanıtım faaliyetlerinin vazgeçilmezidir.

İletişim Danışmanlığı Kavramını İse Aşağıdaki alt başlıklar ile açıklayabiliriz;
-Basın Bültenleri
-Özel Haber ve Röportajlar
-Basın Toplantısı
-Basın Buluşmaları
-Medya Takibi ve Raporlama,Pazarlama Odaklı iletişim
-CRM Müşteri ilişkileri Yönetimi
-Müşteriye Göre Taktik Oluşturma
-E-marketing
-Tele-marketing
-Çağrı Merkezleri
-Mailing

Eğer Büyümek İstiyorsanız Kurumsallaşma sürecini hızlandırmalı,Kurumsal Kimlik çalışmalarını bir an önce tamamlamalısınız.Bu süreç ise tamamen profesyonel aşamalar gerektirdiği için Profesyonel ellerde şekillenmek zorunda.

İşletmeler geleceklerini ve pazar payını koruma yada arttırma çalışmalarını şansa bırakmamalı.Yani yaşamak için çağın gerektirdiği rekabet şartlarına uyum sağlamak zorundalar.

Sevgi İle Kalın

Turgay GENÇ