Milli Turizm ve Milli Otelcilik .


Dünya, Türk Dünyası`nı Milli Kültürümüzün aynası olan Milli Turizm olgusu ile daha iyi anlayacak ve Türkler`in Dünya mirasına katkılarının nedenli büyük olduğunun farkına varacaktır.Dünya barışına giden en kısa yol Turizmden geçmektedir.

Türk Dünyası; Dünya barışına doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile harmanladığı,tamamen Türk Kültürünü yansıtan Milli Turizm olgusu ile hizmet edebilir.``

Nereden nereye...

Seksenlerde turizmde adından söz edilmeyen Türkiye, bugün Dünya turizminde en çok turist çeken ilk altı ülkeden birisi.

Yeter mi? Yetmez..

Geçtiğimiz hafta Kırgızistan’a giderek Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgız Devleti`nin işbirliği neticesi açılan ve Dünyaca ünlü Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi`nin  Eğitim Öğretim yılı açılış dersini verme onuruna haiz oldum.

Bir çoğu için sıradan gözüken bu etkinlik benim için paha biçilmez öneme sahipti.

Ana yurdum Türkiye’den binlerce kilometre uzakta Ata Yurdumda Kırgız Kardeşlerim ile aynı havayı solumak ve Türk Kardeşlerim ile birlikte olmak paha biçilmezdi. Türkiye’den giderek Türk Dünyası`nın önemli bir ülkesine bilgi ve birikimlerim ile destek olmak ise ayrı bir mutluluktu.

Kırgız Kardeşlerimizin her alanda olduğu gibi turizmde de Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanmaları gerekiyor. Kırgızistan’a giderek eğitim ve öğretim faaliyetlerinde görev alan değerli akademisyenlerimizin ne denli önemli bir görev üstendiğini ise unutmamak ve Türkiye adına her birine ayrı ayrı teşekkür etmek gerekiyor.


Kırgızistan’ın sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginlikler turizm için çok önemli. İşte bu yüzden Türkiye ile Kırgızistan’ın turizmde işbirliği içinde hareket etmeleri gerekiyor.

Kırgız Gençlerin ülkelerini turizmde zirveye taşıyacaklarına inanıyorum. Çünkü; Kırgız Gençlerin gözlerinde bilgi açlığını ve öğrenme azmini görebiliyorsunuz.

Türk Dünyasında Turizmin gelişmesi için bugün olduğu gibi gelecekte de Türk Dünyası`ndan liderler çıkaracağımıza inanıyorum. Kırgızistan’da turizmin gelişmesi için çalışmaya ve proje üretmeye durmadan devam etmek gerekiyor.

Neden mi?

Dünya`da otelciliğin tarihine baktığımızda Türk izlerini görüyoruz. Fakat Geleneksel Tük Misafirperverliği ile taçlandırdığımız otelcilik anlayışımızı maalesef Uluslararası büyüklükteki `Milli Otel Markalarımıza` yeterince yansıtamadık ve Uluslararası arenada rekabetçi ve güçlü `Türk Otel Markaları` çıkaramadık.

Bu noktada dev Türk Otelcilik Markaları oluşturmak için Türk Dünyası`nın doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerini harmanlamamız ve ortaya çıkan ürünü markalaştırmalıyız.

İşte bunu başardığımız zaman Dünya, Türk Dünyası`nı daha iyi anlayacak ve Türkler`in Dünya mirasına katkılarının nedenli büyük olduğunu farkedecektir.



Dünya barışına giden en kısa yol turizmden geçiyor ve Türk Dünyası; Dünya barışına doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile harmanladığı,tamamen Türk Kültürlerini yansıtan Mlli Turizm olgusu ile hizmet edebilir.
Türk Devletleri ile sahip olduğumuz en büyük ortak zenginliğimiz Milli Tarihimiz, Milli Kültürümüz ve sahip olduğumuz kilometrelerce kare toprakta ki doğal zenginliklerimizdir.

Bu zenginliklerimiz `Milli Turizm Markaları` yaratmak için gerekli alt yapıyı teşkil etmektedir.

Biz turizmcilere düşen görev ise Milli değerlerimizi otellerimize, seyahat acentalarımıza ve restaurantlarımıza yansıtabilmek ve ortaya çıkan kaliteli ürünü markalaştırmaktır.

Bunu başaramazsak franchising anlaşmaları yaptığımız Uluslararası dev markalara konaklama başına para ödemeye devam ederiz.

Üstelik Otelciliğin tarihinde derin Türk izleri varken..

Kırgızistan’a gelince; Kırgızistan tam bir turizm cenneti ve bir o kadar bakir. Turizm ve otelcilik alanında bir çok yeni yatırım olanakları bulunuyor. Sovyet döneminden sonra serbest piyasa ekonomisi ile baş başa kalan ve ne yapacağının hala farkında olmayan,yol gösterilmesi gereken potansiyeli olan bir ülke.

Turizm açısından yatırıma aç.Yasal mevzuatlar henüz oluşmamış.İnsanlar misapirperver.
Rusya ise ekonomik ve sosyal hayatta hala etkili..

Türk yatırımcılar için en büyük avantaj ise; Kırgızistan hala Türkiye kokuyor ve yönünü Türkiye’ye dönmüş durumda…

Sevgiyle kalın,

Turgay GENÇ