Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Eşyalı Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli? Evin Demirbaşları Nelerdir?

Ev kiralarken dikkat edilmesi gereken pek çok nokta olduğu gibi eşyalı ev kiralarken dikkat edilmesi gereken de ekstra birçok detay bulunuyor. Son dönemlerde hayli popülerleşen eşyalı ev kiralama için dikkatli davranmak oldukça önemli.

Eşyalı Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli? Evin Demirbaşları Nelerdir?

Ev kiralarken dikkat edilmesi gereken pek çok nokta olduğu gibi eşyalı ev kiralarken dikkat edilmesi gereken de ekstra birçok detay bulunuyor. Son dönemlerde hayli popülerleşen eşyalı ev kiralama için dikkatli davranmak oldukça önemli.

Eşyalı Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli? Evin Demirbaşları Nelerdir?
25 Kasım 2021 - 08:42

Dönemsel çalışmak ya da eğitim amacıyla şehir değiştiren birçok insan eşya masrafı ve zahmetiyle uğraşmamak için eşyalı ev kiralamayı tercih ediyor. Eşyalı ev, bu anlamda yaşayacak olan kişiye birçok avantaj sunsa da gerekli noktalara dikkat edilmediğinde daha büyük zahmet ve uğraşlara sebebiyet doğurabiliyor. Siz de eşyalı ev kiraladıktan sonra mağduriyet yaşamamak için eşyalı ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler noktasında titiz davranmalısınız. İşte eşyalı ev kiralayacağınız zaman dikkat etmeniz gereken hususlar!

Eşyalı Ev Kiralarken Bunlara Dikkat!

  • Eşyalı ev kiralayacağınız zaman ilk olarak evde hangi eşyaların bulunduğunu öğrenmelisiniz. Böylece eşyalı kiralık ev fiyatlarını da daha doğru bir şekilde kıyaslayabilirsiniz. Çünkü her eşyalı evde sunulan eşyalar ve bunların durumu aynı olmayacaktır. Eşyaları öğrenirken ayrıca yaşadığınız süre boyunca ihtiyacınız olacak eşyaların bulunup bulunmadığına da dikkat edin. Örneğin; çamaşır makinesi, buzdolabı, ocak gibi beyaz eşyaların bulunuyor olması son derece önemlidir. Ayrıca eksikleri bilirseniz hangi eşyaları temin etmeniz gerektiği ve size ortalama ne kadar bir masraf çıkacağını da kestirmiş olursunuz.
  • Eşyalı ya da eşyasız tüm kiralamalarda, kiralama işleminden önce evin tesisatları mutlaka kontrol edilmelidir. Elektrik, su, doğalgaz tesisatlarında bir bozukluk varsa bunların tamiratı ev sahibinden talep edilmelidir. Bu arızaların kira sözleşmesinden önce tespiti önemlidir. Çünkü kira sözleşmesi imzalandıktan sonra pek çok ev sahibi bu arızaları dikkate almaz ve üstünde durmaz. Kiracılık sürecinde sorun yaşamamak için sözleşmeden önce tesisatın tamirata ihtiyacı olmadığından emin olun.
  • Eşyalı ev kiralamak isteyenlerin kesinlikle ihmal etmemesi gereken noktalardan biri de eşyaları kayıt altına almak. Kira sözleşmeleri 3 ayrı bölümden oluşur. Birinci bölümde kiracı ve kiralayanın kişisel bilgileri; kira bedeli, kira artış oranı ve kira sözleşmesi süresi yer alır. İkinci bölümde kiracı tarafından teslim alınan demirbaşlar için bir alan bulunur. Bu alan, eşyalı ev kiralamasında mutlaka doldurulmalıdır. Hangi eşyaları, ne şekilde teslim aldığınızı bu bölümde doldurarak; ileriki süreçte doğabilecek mağduriyetinizi engelleyebilirsiniz. Eşyalı ev kiralamada bu sözleşme, kiracıların en önemli yasal dayanağıdır.

Evin Demirbaşları Nelerdir?
Kiralanan bir evde bulunan eşyalar evin demirbaşları olarak kabul edilir. Kiralık evlerde demirbaş olarak kabul edilen eşyalardan bazıları şunlardır:
  • Kombi
  • Petek
  • Duşakabin
  • Klozet
  • Lavabo
  • Gömme dolap
  • Ankastre fırın, ocak, davlumbaz
Kısacası taşınması mümkün olmayan eşyalar, evin demirbaşları olarak kabul edilir.

Evin Demirbaşlarına Gelen Zararı Kim Karşılar?
Evin demirbaşlarına kiracı kullanımından kaynaklı bir hasar ya da zarar geldiyse çıkan masrafı kiracı karşılamalıdır. Fakat ortada kiracıdan kaynaklanmayan bir durum var ise masrafı ev sahibi karşılamalıdır. Örneğin; kombiye bakım yaptırılması gerekiyorsa bakımı kiracı yaptırmalı ancak kombi bozulduysa ve komple değiştirilmesi gerekiyorsa ev sahibi yaptırmalıdır. 
 
Bu konuyla ilgili kanun hükmü bkz: Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına giderebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir. Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi hâlinde kiracı, sözleşmeyi feshedebilir.”

Eşyalı kiralık ev mi arıyorsunuz? Oturduğunuz yerden ihtiyacınız olan eşyalı kiralık evi bulmak için hemen tıklayın!

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam