Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

ORKUN PETEKÇİ: "OTELLERDE ÇALIŞACAK PERSONEL BULAMIYORUZ"

Turizmde 56 milyar Dolar gelir ve 60 milyon turisti ağırlamayı hedefleyen Türkiye’de turizmciler istihdam sorununu yabancı çalışanlarla çözme yoluna gidiyor.

ORKUN PETEKÇİ: "OTELLERDE ÇALIŞACAK PERSONEL BULAMIYORUZ"

Turizmde 56 milyar Dolar gelir ve 60 milyon turisti ağırlamayı hedefleyen Türkiye’de turizmciler istihdam sorununu yabancı çalışanlarla çözme yoluna gidiyor.

ORKUN PETEKÇİ:
22 Haziran 2023 - 11:29

Hürriyet gazetesinden Gamze Şener’in haberine göre sektör temsilcileri daha maliyetli olmasına rağmen Türki Cumhuriyetler ve Endonezya gibi ülkelerden gelenleri istihdam etmek zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.

Elite World Hotels COO’su Orkun Petekçi konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Bugün kat hizmetlerinde çalışan birinin maaşı asgari ücretin üzerinde. Ancak çalışacak insan bulamıyoruz. Daha maliyetli olmasına rağmen Türki Cumhuriyetler, Endonezya ve başka birçok ülkeden çalışanı işe almak zorunda kalıyoruz. İşsizlik bürosuna, belediyenin istihdam bürolarına başvuruda bulunuyoruz hatta muhtarlıklara bile kâğıt asıyoruz. Çalışma şartlarımız da haftada altı gün, günde 7.5 saat. Ancak yine de çalışacak kimseyi bulamıyoruz” 

“Otellerimizdeki SPA’lara Endonezya’dan işinde uzman, sertifikalı masöz getirme ihtiyacı ile başlayan süreç, garson ihtiyacını karşılamaya kadar geldi. Şu anda toplam personel sayımız bin 200; yüzde 10’unu Endonezyalı personeller oluşturuyor” diyen Orkun Petekçi, istihdam sorununun gerekçesini ise şu sözlerle değerlendirdi:

“Turizm sektörü çok sık aralıklarla krizlerle mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu yüzden çalışanların sektöre güveni azaldı. Bir kriz olur, işimi kaybederim korkusuyla çalışmak istemiyorlar. Süreç beş yıl daha böyle devam ederse bugün OSB’lerde olduğu gibi turizm sektöründe de yabancı çalışan sayısının çok daha arttığını göreceğiz.”

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin ise yaptığı açıklamada:  “Turizm sektöründe yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi çalışıyor. Bunun yaklaşık 350 bini konaklama sektöründe ve bu sayının yüzde 20-25 daha fazlasına ihtiyaç var. Özel Istihdam büroları ise turizm sektörüne hizmet vermiyor daha çok sanayi için kurulmuş gibiler. O nedenle geçici çalışan edinemeyen sektör zor durumda. Yurtdışından personel getirmeye çalışan üyelerimiz de izinleri almakta çok zorlanıyor. Özel istihdam bürolarının turizm sektörünede hizmet verebilmesi için yeni düzenlemelere ihtiyaç var gibi gözüküyor. Yabancı çalıştırma izinlerinin de en azından konaklama sektörü için kolaylaştırılması büyük destek olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Anonim
    9 ay önce
    Maaş skalasini o kadar düşük tutarsanız sonuç bu olur, ileride hiç bir şekilde personel bulamayacaksınız. Gençler yurtdışına kacicak.
  • Reklam