Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

BARUT FIÇILARI ARASINDA TATİL SATMAK! TURİZM NASIL YOLUNU BULUR?

Intercontinental Grand Ankara'nın Genel Müdürü Mehmet Ferman Doğan İsrail-İran savaşının turizme etkilerini analiz etti.

BARUT FIÇILARI ARASINDA TATİL SATMAK! TURİZM NASIL YOLUNU BULUR?

Intercontinental Grand Ankara'nın Genel Müdürü Mehmet Ferman Doğan İsrail-İran savaşının turizme etkilerini analiz etti.

BARUT FIÇILARI ARASINDA TATİL SATMAK! TURİZM NASIL YOLUNU BULUR?
18 Haziran 2025 - 14:57

Turizm, barışın dilidir.Bir ülkeye bavulla gelen bir yabancı, onun doğasına, mutfağına, insanına dokunur ve ülkeler arasında görünmeyen köprüler kurar. Ancak o köprüler, çatışmaların rüzgârıyla sallandığında, sektörün üzerine sert bir sis çöker.

Bugün Orta Doğu yeniden alevlerin ortasında. İran ile İsrail arasında büyüyen savaş, sadece askeri cephede değil, bölgenin ruhunda da bir sarsıntı yaratıyor. Ve Türkiye, bu haritanın tam ortasında, ince bir ipte yürüyen cambaz gibi denge kurmaya çalışıyor.

Peki, bir yanda sıcak çatışma, öte yanda yaz tatili planları yapan milyonlarca insan varken, turizm sektörü ne yapmalı?

Gölgedeki Gerçek: Algı Her Şeydir

Turist, sadece hava durumuna değil, huzur durumuna da bakar.Haritada savaş bölgelerine “komşu” görünmek, özellikle uzak pazarlarda ürkeklik yaratır. Bu durum, Avrupalı ve Amerikalı ziyaretçilerin rezervasyonlarını iptal etmesine ya da kararını ertelemesine neden olabilir. Gerçek tehditten çok, algı tehdit yaratır. Bu yüzden kriz iletişimi artık bir lüks değil, hayati bir zorunluluktur.



Harita Değişmese de Rotalar Değişir

Uçuşlar, bazen birkaç kilometrelik hava sahası kapandığında, saatlerce uzayabilir. İran hava sahasındaki kapanma, Asya’dan ve Körfez’den gelen turizm akışında ciddi yavaşlamalara yol açabilir. Havayolu firmaları, maliyet yükseltir; tur operatörleri plan değiştirir.

Kayıpların Adı Belli: İsrail ve İran

Bu iki ülke, özellikle son on yılda Türkiye’ye önemli turist kitleleri kazandırmıştı. Şimdi ise hem siyasi hem de ekonomik olarak ciddi bir daralmayla karşı karşıyayız. İsrail pazarı savaş nedeniyle, İran pazarı ise hem ambargolar hem de iç ekonomik krizler nedeniyle bir süre sessize bürünebilir.

Tüm Kapılar Kapanmaz: Yeni Yön, Yeni Yüzler

Turizmde asla tüm kapılar kapanmaz.
Bu kriz, Türkiye’ye Batı Avrupa, Orta Avrupa ve Kuzey Afrika gibi farklı pazarlardan yeni ziyaretçiler çekme fırsatı da sunabilir. Türkiye, hâlâ “görece güvenli, ekonomik ve kolay ulaşılabilir” bir ülke olarak öne çıkıyor.

Özellikle Balkanlar, BDT ülkeleri ve dijital gezginlerin yoğun olduğu segmentlerde yeni kampanyalarla Türkiye, rakiplerinin bir adım önüne geçebilir.

Pazarlamada Yeni Dönem: Yakınlık Değil Duygusal Uzaklık Satılmalı

Turizm tanıtımında artık haritaya değil, hisse oynanmalı.Bir destinasyonun savaşa coğrafi yakınlığı değil, ruhsal uzaklığı anlatılmalı. Doğayla iç içe, sakin, sürdürülebilir, kişisel alan sunan oteller, bugün “en güvenli kaçış noktaları” olarak değerlendiriliyor. Karadeniz yaylaları, Ege’nin küçük koyları ve iç Anadolu’nun gastronomi rotaları bu algı için biçilmiş kaftan.

Sektöre Yol Gösteren Adımlar

• İç pazarı hafife alma: Yerli turist, kriz zamanlarında sektörün can damarıdır. Uygun kampanyalarla desteklenmeli.
• Komşularla ilişkileri ticarete dök: Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan gibi sınır ülkeleri için özel tatil paketleri oluşturulmalı.
• Dijital göçebeleri unutma: Savaşla ilgisi olmayan, internet bağlantısı olan her yerde yaşayabilen bu yeni gezgin tipi için özel içerikler ve altyapılar oluşturulmalı.
• Yeni hikâyeler anlat: Türkiye’nin dayanıklılığını, kültürünü, hoşgörüsünü anlatan markalaşma dili yeniden yazılmalı.

Krizler, sadece tehdit değil, aynı zamanda turnusol kâğıdıdır.

Kim sürdürülebilir, kim kırılgan? Kim sadece sezonluk, kim vizyoner?

Turizm sektörü için esas mesele, güneşi mi bekleyeceğimiz, yoksa kendi ışığımızı mı yakacağımızdır. Ve bu ışığı yakmak için artık yeni anlatılara, yeni segmentlere ve cesur hamlelere ihtiyaç var.

Türkiye, bu fırtınalı coğrafyada hâlâ umut vadeden bir liman olabilir.Yeter ki pusulamız sadece yön değil, aynı zamanda değer göstersin.

Mehmet Ferman Doğan

Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum