Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?

Karayolları Trafik Kanunu kapsamında tüm motorlu taşıtlar için ödenmesi gereken vergi genel olarak motorlu taşıtlar vergisi adını taşır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?

Karayolları Trafik Kanunu kapsamında tüm motorlu taşıtlar için ödenmesi gereken vergi genel olarak motorlu taşıtlar vergisi adını taşır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?
13 Mayıs 2019 - 12:13

Trafik şube ve bürolarına kayıt edilmiş olan ve aynı zamanda tescil işlemleri gerçekleştirilmiş tüm helikopterler, uçakla ve motorlu deniz taşıtları için de motorlu taşıtlar vergisi ödenmelidir. Kısaca MTV olarak adlandırılan bu vergi taşıtın trafik sicil kayıtlarının başlamasının hemen ardından ödenmesi gerekiyor. Aracın sicil kaydı silinene dek MTV ödemeleri devam eder ve düzenli olarak ödenmesi istenir.

MTV yılda 2 taksit halinde tahsil ediliyor. Bu sayede araç sahiplerinin bütçe konusunda sıkıntı yaşamaları da engellenmiş oluyor. Motorlu taşıtlar vergisinin ilk taksitinin ocak ayında ödenmesi, ikinci taksitinin de temmuz ayında ödenmesi gereklidir. Bu durumda araç sahiplerinin aklına takılan bir soru var. İlk taksiti ödendikten sonra sicil kaydı silinen bir araç için MTV ödemesinin ikinci taksiti de ödenmeli mi? Bu soruya yanıt evet! İlk taksiti ödendikten sonra sicil kaydı silinmiş olsa da ikinci taksitin mutlaka ödenmesi gerekir.

MTV Nasıl Hesaplanır?
Aracın kamyon, tır, otobüs, minibüs, otomobil gibi türü ve özellikleri ile taşıt değeri dikkate alınarak MTV hesaplaması yapılıyor. Taşıtın teslimi, ilk iktisabı, ithalinde geçerli olan ÖTV (özel tüketim vergisi) dışındaki vergisi temel alınarak aracın değeri belirleniyor. Mevcut kazanç miktarından giderler çıkarılıyor ve geri kalan miktar da aracın değeri olarak MTV ödemesine dahil ediliyor.

Aracın yaşı ve silindir hacminin de bu hesaplamada önemli bir kıstas olduğu bilgisini de aktaralım. Otobüsler için oturma kapasitesi, kamyonlar için azami toplam ağırlığı gibi aracın türüne bağlı olarak bazı değerler de dikkate alınıyor. Bu nedenle aynı yaşta olan iki araç için MTV miktarı farklı olabilir.

MTV Ödenmezse Ne Olur?
MTV ödemesinin yapılmaması durumunda araç sahibin banka hesabına haciz koyulur. Bu nedenle unutulmaması ve aksatılmaması gereken bir vergi türü olduğunu belirtmek gerekir. Bu konuda çok daha detaylı bilgi almak isterseniz Generali Sigorta internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu sitede en güncel bilgiler ayrıntılarıyla birlikte ziyaretçilere aktarılıyor. Böylece aklınızda hiçbir soru işareti kalmıyor.

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam