Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Pandemi sonrası tatil için en iyi destinasyonlar

Pandemi Sonrası Tatil Rotanızın en baş listenize koymanızı tavsiye ettiğim Egenin İncisi Seferihisar / Sığacık

Pandemi sonrası tatil için en iyi destinasyonlar

Pandemi Sonrası Tatil Rotanızın en baş listenize koymanızı tavsiye ettiğim Egenin İncisi Seferihisar / Sığacık

Pandemi sonrası tatil için en iyi destinasyonlar
26 Şubat 2021 - 01:56

Sığacık ve Koyları Muhteşem güzel,Tatil rotanızı mutlaka buraya çevirmenizi ve bu güzellikleri yerinde keşfederek görmenizi isterim,İnanılmaz temiz ve al kucakla tadında denizi anlatılmaz yaşanır,

Sizlere Güzel bir sahil kasabası olan Sığacık’ta öne çıkan yerleri ve detayları ile anlatacağım,geldiğinizde anlattıklarımdan daha da çok güzelliklere sahip olduğunu göreceksiniz.

BölgeSurf ve Dalış meraklıları için olağanüstü ideal bir yer ayrıca Karavan ve Çadır Campingalanlarıda bulunmaktadır Teos tarafında.


Seferihisar Türkiye’nin ilk “CittaSlow”u yani sakin şehri. Sığacık‘ın (Seferihisar’ın Sahil Kasabası) muazzam restore edilen sokaklarının fotojenikliği, pazar günleri burada kurulan üretici pazarı, az bilinen Teos antik kenti ile kalbinizi çalabilecek güzellikte.

Nereden bakarsanız bakın, Sığacık’ın sokakları, Seferihisar’ın serinleten plajları bir günününüz ayırmaya ve bu bölgede konaklmaya değer. Seferihisar ve Sığacık’ın gezilecek yerlerini sizler için çıkardım

Sığacık’ta Nerede Kalınır
Kaleiçi’ndeki tarihi evlerden bazıları pansiyon olarak işletildiğinden bu güzel evleri sadece seyirle kalmayıp, içinde yaşamak neye benziyor deneyimleyebiliyorsunuz. Tercih ederseniz aralarda yepyeni yapılar da var.Ayrıca Muhteşem bir sahili olan Akkum Plajı rotanızda EuphoriaAgeanResort&Thermal Otel konum ve Denizi olarak mükemmel.Mandalin Pansiyon  – Sığacık Kaleiçi’nin en popüler pansiyonu.Zeytin Butik Otel – Odaları minimal olsa da ihtiyaç duyduğunuz hemen her şeyi bulabilirsiniz. Konumu gerçekten merkezi Beyaz Ev – Beyaz ev misafirhane diye geçiyor yani bir nevi pansiyon. Gardenya Butik Otel – İşletmenin en büyük artısı, ücretsiz bisikletleri olması Villa Teos Konuk Evi – Villa Teos Konuk Evi de Sığacık’ta tercih edebileceğiniz diğer konaklama seçeneği.



Seferihisar ve Sığacık Nerede



Haritadan gördüğünüz üzere Seferihisar İzmir yarım adasının güneyinde, tam yarımadanın bittiği yerde.
Sığacık ise Seferihisar’ın bir sahil kasabası.

Peki, İzmir’den Seferihisar kaç kilometre?

– İzmir merkezden Sığacık 52 km ve 50 dakika sürüyor. 
– Alaçatı – Sığacık arası  76 km, 1 saat sürüyor.
– İzmir Adnan Menderes Havalimanı – Sığacık arası 70 km ve 1 saat sürüyor.

Seferihisar Türkiye’nin ilk ‘Sakin Şehri’(CITTA SLOW)


İzmir Seferihisar, Türkiye’nin ilk CittaSlow’u yani “Sakin Şehri”. Seferihisar’ın 2009 yılında aldığı bu ünvan şehirleşme ve küreselleşme karşısında, mimarisi, kültürü, gelenekleri, zanaatleri bozulmadan bugüne gelen, nüfusu 50 binin altındaki yerleşkelere İtalya’daki bir komite tarafından veriliyor ve sıkı denetleniyor. 

CittaSlow’un en temel hedeflerinden biri de yerel topluluklarda ve kasabalarda eco-gastronomi pratiklerini günlük hayatın içine sokarak “SlowFood” felsefesini geliştirmek.

Seferihisar’da ekonomik faaliyetlerin temelini tarım ve özellikle de zeytincilik oluşturuyor ama narenciye ve enginar yetiştiriciliği de önemli gelir kaynaklarından. Burada nüfusun % 80’i tarımla uğraşıyor. Öte yandan balıkçılık ve turizm de ilçe ekonomisine katkı veren önemli sektörlerden.

Seferihisarda Gezilecek Yerler
Teos Antik Kenti, Sığacık Kalesi ve Marinası, Sığacık Pazarı mutlaka gezilmesi gerek yerleri. Denk gelirseniz Kale Meydanı’nda yazın konserler de oluyor. 

1. Teos Antik Kenti, Seferihisar 
Sığacık’ın en önemli tarihi değeri, M.Ö. 1000 yıllarında Akalar’dan kaçan Giritliler tarafından kurulan ve daha sonra İonialıların kenti olan Teos Antik Kenti. Buradaki en temel yapı da İyon düzenindeki Dionysos Tapınağı. Buradaki tapınak dünyada Şarap Tanrısı Dionysos’a adanan en büyük tapınakmış. Tabi sadece sütun, kaide ve sütun başlığı gibi temellerinden bahsetmek mümkün. İçinde bir de hala konserler verilen amfitiyatro da var.Kalıntılar çok büyük bir alana yayılıyor. Her yerini gezmek istiyorsanız 2 saat ayırın. Antik şehir içinde gezerken mandalina ağaçlarından eşsiz bir tadım yapabilirsiniz.

2. Sığacık’ın Sokakları
Türkiye’nin huzur başkenti Sığacık, Seferihisar merkezden 5 km uzakta, Kanuni’nin Rodos seferi için yaptırdığı kalenin surlarının içine saklanmış, Arnavut kaldırımlı sokaklara dizilmiş, avlulu, cumbalı, tahta panjurlu konaklarla dolu mükemmel korunmuş mimarisi, aydın sakinleri ve ruhu dinlendiren güzellikte bir sahil kasabası. Tatilini hem deniz kıyısında, hem ruhu olan bir yerde geçirmek isteyenler için ideal yer.

3. Sığacık Kalesi
Limanın hemen yakınında bulunan Sığacık Kalesi’nin Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Ama depremler nedeniyle hasara uğrayan ve daha sonraları Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde birçok kez tamir gören kalenin tarihteki en önemli yeri, Osmanlılar döneminde Kaptan-ı DeryaPiri Reis’in önerisiyle Rodos Seferi’ne hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından 1521-1522 yılları arasında Teos Antik Şehri harabelerinden taşınan taşlarla yeniden inşa edilip deniz üssü olarak kullanılması. Zaten Sığacık buranın içine kurulduğu için içerisini görmüş olıuyorsunuz.

Sığacık bir kalenin surları içinde. Kalenin 3 kapısı var. 30 yıl öncesine kadar burada hala ahşap kapılar varmış, saat 22’de kale kapıları kapanırmış. 2 de bekçi beklermiş kapıyı. Malesef şu an bu kapıların nerede olduğu bilinmiyor.
 
4. Sığacık Pazarı
“SlowFood felsefesi ile Seferihisar’da birçok yerel ürün pazarı kuruluyor. Bunlardan en ünlüsü Sığacık‘ta Pazar günleri kaleiçinde kurulan Üretici Pazarı. Bupazarda, yiyecek-içecek-kullanılacak eşya olsun sadece burada üretilen ürünler, bizzat üreticisi tarafından satılıyor. Al sat yapılmıyor.”
5. Teos Marina
Sığacık’ın sahilindeki Teos Marina‘nın çarşısı halka açık. Aynı zamanda ücret karşılığı tenis kortlarını ve havuzunu da kullanabiliyorsunuz.Teknesi olanlar da ücretlerin döviz değil,

Seferihisar Mandalina Festivali
Her yıl Eylül-Kasım arasındaki bir tarihte Sığacık’ta gerçekleştiriliyor. Sokak şenlikleri ve konserler oluyor. Tabi Mandalina Güzeli, En İyi Mandalina, En İyi Üretici, En İyi Mandalinalı Yemek ve Tatlı yarışmaları festivalin olmazsa olmazlarından.

Seferihisar Plajları
Seferihisar’ın etrafı mavi bayraklı plajlarla çevrili: Sığacık Büyük Akkum, Ekmeksiz, Akarca ve Ürkmez Plajları-Güneşköy. Seferihisar Belediyesi’nin tüm plajlara şemsiye ve şezlong koyuyor. AkkumPlajı;Burası buz gibi suda yüzmeyi sevenler için. Plajı kum. Biraz rüzgarlı olabiliyor. Ürkmez (Akvaryum) Plajı;Huzur arayanlara bire bir Denizi berrak ve temizÇabuk derinleşen denizi ve sahili taşlı plajı varAkarca Halk Plajı;Daha sakin ve beachclub kafasında olmayan yerden denize girmek için ise Sığacık’a arabayla 7dk uzaklıktaki Akarca Halk Plajı’nı tercih edebilirsiniz.Denizi biraz çakıllı ve serin.
 
Sığacık Köy Ürünleri Pazarı
Türkiye’nin SlowFood köyüne gelip de pazarından sığacıklı hanımların elinden taze taze çıkan ürünlerden tatmadan gitmek olmaz. Pazar günleri kurulan tezgahlardabilimum ev yapımı poğaça, kurabiye, pasta, kremalı börek sütlü çörek… Eğer bir Pazar günü buradaysanız, bir tezgahtan diğerine, herşeyden tada deneye arşınlamak lazım sokaklarını Sığacık Kaleiçi’nin.

Artemis Restoran – Enginar Cenneti
Burası Sığacık içinde değil  ama Seferihisar’da, Sığacık yakınlarında, gerçekten özel bir yer: 10 dönüm enginar tarlasının yanında ağaçların altında bir aile işletmesi. Tarladan sofraya, kendilerine özgü 15 çeşit enginar yemeği yapıyorlar. Enginar dondurmasından çorbasına, çayından güvecine… Çok ender enginar yemekleri var. Salaş ve farklı bir yer. 

Radika
Radika daha çok hamur işleri bulabileceğiniz, çay bahçesi tadında bir sokak köşesi. Gözlemesi, mantısı, böreği, sarması gibi sınırlı bir menü var.

Milos Balık ve Meze Restoranı  
Sığacık kaleiçindeki, Milos buraların en ünlü rakı-balık mekanı. Samimi bir Rum Meyhanesi konseptiyle deniz mahsulleri ve taze meze çeşitleri var. İsli uskumrusu, kalamarı, atomu, güveci ve fesleğenli mezgiti meşhur. Asmalar altında çok keyifli bir mekan.

Dut Gibi
Dut Gibi de Kaleiçi’nin yeni nesil meyhane konseptindeki en yeni mekanı. Güveçte sebzeli levrek gibi balık çeşitleri, et ızgaralar ve Ege mezelerine doyabileceğiniz bir mekan yaratmışlar.

Sığacık'tan Ne Alınır?

Armola peyniri – Seferihisar’a özgü, evlerde yapılan bir peynir türü. Keçi sütünden, beyaz peynir, süzme yoğurt ve az tuzlu lor ile yapılan bir lezzet. 

Mandalina – Seferihisar’ın satsuma cinsi mandalinaları ünlü. Sonbahardan itibaren bulabilirsiniz.

Tatilinizden vazgeçmeyin, erteleyin, Hayallerinizden Vazgeçmeyin, Tatil Tadında Sağlıklı Kalın.

Erçin YALÇIN
Profosyenel  Hotel Yöneticisi

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam