Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"THY 3, Lufthansa 5 yıldız.Akla mantığa sığmıyor"

AviRate international’ın CEO'su deneyimli isim Ümüt Çelik ile Havacılık sektörü üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

"THY 3, Lufthansa 5 yıldız.Akla mantığa sığmıyor"

AviRate international’ın CEO'su deneyimli isim Ümüt Çelik ile Havacılık sektörü üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

22 Ağustos 2019 - 14:19

Ümüt Bey Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Tabiki, ismim Ümüt Çelik, 36 yaşındayım ve uluslararası havacılık denetim kuruluşu AviRate international’ın CEO'suyum.  

Dünya çapına faaliyet gösteren önemli havayolu şirketlerini değerlendiren ilk ve tek ajanssınız.Bu bağlamda ne tarz hizmetler sunuyor ve  bir havayolu şirketinin kalitesini nasıl belirliyorsunuz ?

Bunu dünya çapında sadece biz yapmıyoruz. Bizim yanı sıra Skytrax ve APEX var.Ama, hepimiz farklı şekilde çalışıyoruz. APEX yolculardan topladığı anketler sonucu ödül vermekte. Skytrax ise ne yaptığı tam belli değil, derecelendirme yapıyorlar ama şuan ki derecelendirmelerine pek bir anlam vermek mümkün değil. Şu an THY 3 ve Lufthansa 5 yıldız olarak değerlendiriyorlar. Akıl mantık ermiyor. Biz AviRate olarak dünya çapındaki tüm havayollarını canlı takip ediyor ve derecelendiriyoruz.

Sunduğumuz hizmetler hava yollarına performans raporları sunmak ve kendilerine iyileştirme yapmaları konusunda yardımcı oluyoruz. Bu bağlamda havayollarını denetlerken güvenlik, hizmet kalitesi, filo, dakiklik gibi bir çok noktaları incelemekteyiz. AviRate’in en önde gelen özelliği, tamamen bağımsız ve objektif şekilde derecelendirmesidir.

Yolcuların uçuş güvenliği, konforu ve iyi bir uçuş gerçekleştirmeleri için çok önemli bir görev ifa ediyorsunuz.Bu noktada asla taviz vermediğiniz prensipleriniz neler ?

AviRate olarak en başta gelen prensibimiz objektif olmaktır. Bu anlamda sonuçlarımızı hiç bir şekilde güzelleştirmeden sunmaktır. Bu her havayolunun hoşuna gitmeye bilir, ama bizim için dürüstlüğümüz ve güvenilirliğimiz gurur duyduğumuz bir özelliğimizdir.  

Havayolu şirketinin güvenliği ve kalitesi sizin için ne ifade ediyor ? AviRate yolcuların ve havayolu şirketlerinin uçuş güvenliğini, hizmet standartlarını ve yolcuların konforunu arttırıyor diyebilir miyiz ?

Bir havayolunun güvenliği ve kalitesi bir havayolunun özelliğidir. Yolcular kullandıkları havayolunda rahat, güvenli ve konforlu bir şekilde sorunsuz seyahat etmek istediklerinden, biz yolcular için bunu denetleyip yön gösteriyoruz. Ufakta olsa, havacılıkta bazı değişikliklerin yer almasında bizimde payımız bulunmaktadır.

Örneğin; Afrika kıtasında bazı havayolları bizim baskılarımız ve denetleme sonuçlarımız ardından bazı iyileştirmeye gittiler.   AviRate ‘in çok önemli hizmetleri olduğunun farkındayız.

En son THY’na verdiğiniz puan ile çok ses getirdiniz.Bu bağlamda portföyünüzde hangi hava yolu şirketleri bulunuyor ?

Türk hava yolları Avrupa’nın ikinci 5 yıldızlı hava yolu olmayı emekleri ve çalışmaları sonucu olarak hak etti. Örneğin; Skytrax Lufthansaya 2020 senesinde getirecekleri Business Sınıfı için 5 yıldız verirken, biz hayata geçmiş bir ürün için THY’ye ödülünü verdik. Bizim bünyemizde Lufthansa hala 4 yıldız ile değerlendirilmekte. Şu an dünya çapında 800’den fazla havayolunu takip ederek değerlendiriyoruz.  

Eklemek istedikleriniz ?

AviRate 2016 yılında hem havayollarının kalitesini ve güvenirliliğini bağımsız olarak denetlemek için kuruldu. Son zamanlarda %100 güvenilebilir bir kurum bulunmadığından ve Skytrax saygınlığını yitirdiğinden dolayı bu gerekçe duyuldu. 2017 yılında Avrupa’nın ilk 5 yıldızlı havayolunu biz belirledik - Skytrax ten önce.

Ayrıca 2017 yılının havacılık sektörü tarihinde en güvenli ve kazasız yıl olduğunu yine ilk biz açıklamıştık. Umarım ilerde uçak yolculuklarını dahada güvenli ve konforlu hale getirebileceğiz.

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam