Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Yatsı namazı nasıl kılınır? Yatsı namazı kaç rekattır?

İnternette Yatsı namazı nasıl kılınır? Yatsı namazı kaç rekattır? Sorularına cevap aranıyor.Siz değerli okurlarımız için Yatsı namazı nedir? Yatsı namazı kaç rekâttır? Yatsı namazı nasıl kılınır? Sorularına açıklık getiriyoruz.Hazırsanız başlayalım !

Yatsı namazı nasıl kılınır? Yatsı namazı kaç rekattır?

İnternette Yatsı namazı nasıl kılınır? Yatsı namazı kaç rekattır? Sorularına cevap aranıyor.Siz değerli okurlarımız için Yatsı namazı nedir? Yatsı namazı kaç rekâttır? Yatsı namazı nasıl kılınır? Sorularına açıklık getiriyoruz.Hazırsanız başlayalım !

Yatsı namazı nasıl kılınır? Yatsı namazı kaç rekattır?
29 Nisan 2022 - 08:52

Öncelikle yatsı namazının önemini bir hadisle açıklayalım:

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) yatsı namazı ile ilgili olarak şöyle buyurdu: "Yatsı namazında cemaatte bulunan kimseye gecenin yarısına kadar namaz kılmış gibi sevap vardır. Yatsı ve sabah namazlarında cemaatte bulunan kimseye ise bütün gece namaz kılmış gibi sevap vardır."

Kaynak: Tirmizî, Salât 165.Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 47

İslam’ın 5 şartından biri Namaz kılmaktır.Ergenlik yaşına gelen her Müslüman için namaz kılmak farzdır ve günde 5 kere kılınmalıdır.Müslümanlara farz olan namazlar sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı ve yatsı namazıdır.

Yatsı namazı akşam vaktinden sonra yatsı ezanının okunması ile başlar ve imsak vaktine kadar kılınabilir.Yatsı namazını kılmaya başlamadan önce yerine getirmeniz gereken şartlar bulunmaktadır. Bunlar; Hadisten taharet, Necasetten taharet, Setr-i Avret,istikbali kıble,vakit ile niyettir.

Hadisten taharet; namaz öncesinde abdest alınması gerektiğini belirtir.

Necasetten taharet; bedeninizin,kıyafetlerinizin ve namazı kılacağınız ortamın temiz olması gerektiği manasına gelir.

Setr-i Avret; namaz kılan kişinin dinen örtülmesi gereken yerlerinin örtülü olması gerektiğidir.

İstikbali kıble; namazda yönünüzü kıbleye gelecek şekilde dönmeniz gerektiğini ifade eder.

Vakit; kılınacak olan namazın vaktinin girmiş olması gerektiğini ifade eder.

Niyet; ise namazın ne için kılındığını ve hangi namazın kılındığını bildirmek ve kesin olarak irade etmektir.

Yatsı namazı toplamda 13 rekâttır. 4 rekâtı ilk sünnet, 4 rekâtı farz, 2 rekâtı son sünnet, 3 rekâtı ise vitir namazıdır.

Diyanet’e göre Yatsı Namazı kılınışı

Yatsı namazının İlk dört rekat sünneti:

1.Rekat: "Niyet ettim Allah rızası için Yatsı namazının dört rekat sünnetini kılmaya" denir ve niyet edilir."Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanılır.Erkekler,eller,avuç içleri kıbleye bakacak şekilde,baş parmaklar kulak memesine değdirilerek tekbir alırlar.Bayanlar ise elleri göğüsleri hizasında kıbleye bakar şekilde tekbir alırlar.İlk olarak Sübhaneke okunur.Euzü-besmele çekilir.Fatiha Sûresi okunur.Akabindee Kur'an'dan bir sure okunur ve Rüku'ya gidilir.Secde sonrası doğrulunur ve tekrar Secde'ye gidilir.

2. Rekat: Ayağa kalkarak Kıyama durulur.Besmele çekilir,Fatiha Sûresi okunur yine Kur'an'dan bir sure okunur ve Rüku'ya gidilir.Secde'ye gidilir.Doğrulunur ve tekrar Secde'ye gidilir.Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhummesalli, Allâhumme Bârik duaları okunur.

3. Rekat: Sübhaneke duası okunur.Euzü-besmele çekilir.Fatiha Sûresi okunur.Kur'an'dan bir sure okunur.Rüku'ya gidilir.Secde'ye gidilir.doğrulup tekrar Secde'ye gidilir.

4. Rekat: Ayağa kalkarak Kıyama durulur.Besmele çekilir.Fatiha Sûresini okunur.Kur'an'dan bir sure okunur.Rüku'ya gidilir.Secde'ye gidilir.Doğrulunur ve tekrar Secde'ye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhummesalli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okunur "Es selâmualeyküm ve rahmetullah" diyerek yavaş hareketlerle sağa ve sola selam verilerek tamamlanır.

Yatsı namazının İlk dört Rekat farzı

1. Rekat: "Niyet ettim Allah rızası için yatsı namazının dört rekat farzını kılmaya” diyerek niyet edilir."Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır.Sübhaneke okunur.Euzü-besmele çekilir.Fatiha Sûresi okunur.Kur'an'dan bir sure okunur.Rüku'ya gidilir.Secde'ye gidilir, doğrulunur ve tekrar Secde'ye gidilir.

2. Rekat: Ayağa kalkarak Kıyama durulur.Besmele çekilir.Fatiha Sûresi okunur.Kur'an'dan bir sure okunur.Rüku'ya gidilir.Secde'ye gidilir.Doğrulunur ve tekrar Secde'ye gidilir.Oturarak Ettahiyyatu duası okunur

3. Rekat: Ayağa kalkarak Kıyama durulur.Besmele çekilir.Fatiha Sûresi okunur.Rüku'ya gidilir.Secde'ye gidilir.Doğrulunur ve tekrar Secde'ye gidilir.

4. Rekat: Ayağa kalkarak Kıyama durulur.Besmele çekilir.Fatiha Sûresi okunur.Rüku'ya gidilir.Secde'ye gidilir.Doğrulunur ve tekrar Secde'ye gidilir.Oturarak Ettahiyyatu, Allâhummesalli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur."Es selâmualeyküm ve rahmet'ullah" diyerek  yavaş hareketlerle sağa ve sola selam verilir.

Yatsı namazının iki rekatlık son sünnetinde ilk sünnetteki dualar okunur.Dört rekatlık ilk sünnetten farklı olarak namaz iki rekatta bitirilir.

Vitir Namazı Kılınışı

Vitir namazı yatsı namazından sonra 3 rekat olarak kılınan ve Selati vitir namazı olarak bilinen vacip bir namazdır. Namazın üçüncü rekâtında bir ara tekbir alınarak Kunut duaları okunur.Namaz selam verilerek bitirilir.

Allah kabül etsin İnşallah !


Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam