Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Yok böyle "havalı" başarı !

Yesevi Havacılık Lisesi, TÜBİTAK yarışmalarında önemli bir başarı daha elde etti. Liseden iki takım, 289 takımın katıldığı yarışmada yüksek puan alarak raporlama aşamasına geçti.

Yok böyle "havalı" başarı !

Yesevi Havacılık Lisesi, TÜBİTAK yarışmalarında önemli bir başarı daha elde etti. Liseden iki takım, 289 takımın katıldığı yarışmada yüksek puan alarak raporlama aşamasına geçti.

Yok böyle
01 Temmuz 2020 - 11:07

Yesevi Havacılık Lisesi’nin “döner kanat” ve “sabit kanat” alanlarında iki takımı, TÜBİTAK ve Teknofest işbirliği ile Gaziantep’te düzenlenen İnsansız Hava Aracı (İHA) yarışmasına katıldı. Havacılığın gelişmesi ve gençler arasında yaygınlaşması için online eğitim ve maddi yardım gibi destekler veren TÜBİTAK’ın yarışmasına Türkiye’nin farklı illerinden 289 takım katıldı. Lise kategorindeki takımlar, bu yıl ilk kez yarışmaya kabul edildi. Yarışmada Yesevi Havacılık Lisesi’ni temsil eden “Yesevi Alparslan” ve “Yesevi Kocatürk” takımları, yüksek puan alarak raporlama aşamasına geçti.

Yesevi Havacılık Lisesi, havacılık alanında lise seviyesinde düzenlenen yarışmalarda da birçok ödül ve madalya aldı. Teknofest yarışmalarına 6 takımla katılan okul, “uçan araba tasarım” kategorisinde on bin katılımcı arasında finalde ilk ona girdi. İstanbul ve Ankara’da düzenlenen Türkiye Hava Sporları Federasyonu’nun model uçak yarışmasında bronz madalya kazanan okulun takımları, model uçak kulüplerinin düzenlediği Uluslararası Askeri ve Sivil Uçak Maketi yarışmasında 15 madalya aldı.

Kodalak: İHA’lar konusunda tecrübeliyiz

Yesevi Havacılık Lisesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kodalak, okulda ürettikleri drone ve model uçaklar sayesinde İHA’lar konusunda tecrübe kazandıklarını belirterek, yarışmadaki başarılarında bu çalışmalarının etkili olduğunu ifade etti. Kodalak, bu süreçte okul bünyesinde tam zamanlı görev yapan uçak mühendisleri ve teknisyenlerinin danışmanlık verdiğini; uzman akademik kadronun pandemi sürecinde de evden eğitim vermeye devam ettiğini vurguladı.

Kodalak, okul hakkında şu bilgileri verdi; “Uçak gövde/motor bakım teknisyenliği alanında faaliyet gösteren Yesevi Havacılık Lisesi öğrencileri aerodinamik, pervane ve İHA dersleri alıyor. Öğrenciler kendi hava araçlarını kendileri yapıyor. İddialı tasarımlarıyla göz dolduran gençler, otonom uçuş yazılımları ile yapay zekâya sahip İHA’lar geliştiriyor. ‘İHA0’ ve ‘İHA1’ eğitimlerinde ticari lisans alarak okuldan mezun olan öğrenciler, haritalama, fotoğrafçılık, askeri İHA ve SİHA alanlarında da çalışma imkanı bulabiliyor. Modül sınavlarını okulda tamamlayan öğrenciler, stajlarını havalimanlarında yapıyorlar. Alanında öncü olan okulumuz, Sivil Havacılık Müdürlüğü tarafından tanınmış bir okul olma sürecinde sona yaklaştı.”

Türkiye’de bir ilk; yeni nesil uçak simülatörü

Okulun yerleşkesindeki hangarda “Cessna 172 Skyhawk” uçağı bulunuyor. Okul, G1000 otopilot ile donatılmış simulatörlerinin açılışını Haziran 2020’de yaptı. Türkiye’de ilk defa gerçek bir uçak içinde artırılmış sanal gerçeklik gözlüğü ile (VR) uyumlu, çoklu kol uçuşu ve alet uçuşu imkânı sağlayan yeni nesil uçak simülatörü kuruldu. Bu kapsamda, PPL lisanslı öğretmenler ile pilotaja hazırlık kursu da veriliyor.


Reklam
Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam