Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

IATA NİSAN AYI HAVA YOLCU TRAFİĞİ RAKAMLARINI AÇIKLADI !

Seyahat Talebi Nisan Ayında Güçlü Seyrini Sürdürdü; Yurtiçi Trafik Tamamen Toparlandı.Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Nisan ayında güçlü yolcu trafiği talebinin devam ettiğini açıkladı.

IATA NİSAN AYI HAVA YOLCU TRAFİĞİ RAKAMLARINI AÇIKLADI !

Seyahat Talebi Nisan Ayında Güçlü Seyrini Sürdürdü; Yurtiçi Trafik Tamamen Toparlandı.Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Nisan ayında güçlü yolcu trafiği talebinin devam ettiğini açıkladı.

IATA NİSAN AYI HAVA YOLCU TRAFİĞİ RAKAMLARINI AÇIKLADI !
01 Haziran 2023 - 15:22

 - Nisan 2023'teki toplam trafik (gelir yolcu kilometresi veya RPK olarak ölçülür) Nisan 2022'ye kıyasla %45.8 arttı. Küresel olarak trafik şu anda Covid öncesi seviyelerin %90,5'ine ulaşmış durumda. Sektörün yük faktörü %81,3 ile pandemi öncesi seviyenin sadece 1,8 puan altında kaldı.

- Nisan ayı yurt içi trafiği bir önceki yıla kıyasla %42,6 oranında artmış ve Nisan 2019 sonuçlarına göre %2,9'luk bir artış kaydederek tamamen toparlanmıştır. 

- Uluslararası trafik Nisan 2022'ye kıyasla %48,0 artarken, tüm pazarlarda sağlıklı bir büyüme kaydedildi ve Asya-Pasifik bölgesindeki taşıyıcılar toparlanmaya öncülük etmeye devam etti. Uluslararası RPK'lar Nisan 2019 seviyelerinin %83,6'sına ulaştı.

IATA Genel Müdürü Willie Walsh, "Nisan ayı, 2023'ün ilk çeyreğinde gördüğümüz güçlü trafik trendini devam ettirdi. Çoğu OECD ülkesinde enflasyonun düşmesi ve tüketici güveninin artması, jet yakıtı fiyatlarındaki düşüşle birleştiğinde, güçlü hava yolculuğu talebinin devam ettiğini ve maliyet baskılarının hafiflediğini gösteriyor" dedi.

Uluslararası Yolcu Pazarları

Asya-Pasifik havayolları Nisan 2023 trafiğinde Nisan 2022'ye kıyasla %192,7'lik bir artış kaydetti. Kapasite %145,3 artarken, yük faktörü 13,2 puanlık artışla %81,6'ya yükseldi. 

Avrupalı taşıyıcıların trafiği Nisan 2022'ye kıyasla %22,6 arttı. Kapasite %16,0 artarken, yük faktörü 4,5 puanlık artışla %83,3'e yükselerek bölgeler arasında en yüksek ikinci artış oranına ulaştı.

Orta Doğulu havayolları bir yıl önceki Nisan ayına kıyasla %38,0 trafik artışı kaydetti. Kapasite %27,8 artarken, yük faktörü 5,6 puanlık artışla %76,2'ye yükseldi. 

Kuzey Amerikalı taşıyıcıların trafiği Nisan 2023'te 2022 dönemine kıyasla %34,8 arttı. Kapasite %26,5 artarken, yük faktörü 5,2 puanlık artışla %83,8'e yükseldi ve bölgeler arasında en yüksek oran oldu. Kuzey Amerika uluslararası trafiği artık tamamen toparlanmış durumda ve RPK'lar Nisan 2019 seviyelerinin %0,4 üzerinde.

Latin Amerika havayolları 2022 yılının aynı ayına kıyasla %25,8'lik bir trafik artışı kaydetti. Nisan kapasitesi %26,4 artarken, yük faktörü 0,4 puanlık düşüşle %83,1'e geriledi. 

Afrika havayollarının trafiği Nisan 2023'te bir yıl öncesine göre %53,5 artarak bölgeler arasında en yüksek ikinci artış oranına ulaştı. Nisan kapasitesi %50,0 artarken, yük faktörü 1,6 puanlık artışla %69,8'e yükselerek bölgeler arasında en düşük seviyeye indi.

Yerli Yolcu Pazarları 

Çin'in iç hat trafiği Nisan ayında bir yıl öncesine kıyasla %536,2 artarak Nisan 2019 seviyelerini %6,0 oranında aştı.

ABD havayollarının iç hat talebi ise Nisan ayında %5,5 artarak Nisan 2019 seviyelerinin %3,3 üzerinde gerçekleşti.

Willie Walsh, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “"Kuzey Yarımküre en yoğun seyahat sezonuna girerken, uçaklar ve havaalanları seyahat özgürlüklerini kullanmak isteyen insanlarla dolu. Havayolları, süregelen tedarik zinciri sıkıntılarına ve diğer operasyonel zorluklara rağmen bu insanlara sorunsuz bir seyahat deneyimi yaşatmak için var güçleriyle çalışıyorlar. Ne yazık ki, bazı hükümetler sorunsuz seyahat için üzerlerine düşeni yapmaktan ziyade cezalandırıcı düzenlemelere daha hevesli görünüyor. Hollanda Hükümeti'nin Schiphol havalimanındaki kapasiteyi azaltmaya yönelik çabası bunun bir örneğidir. Bir de bulaşıcı bir hastalık gibi yayılan AB tarzı yolcu hakları düzenlemelerine odaklanmış durumdayız.

Bu yaklaşımın savunucuları önemli bir gerçeği gözden kaçırıyor. EU 261 gecikmelerde bir azalmaya yol açmamıştır. Bunun nedeni, havayollarının cezalandırılmasının havayolu maliyetlerini arttırması ancak verimsiz hava trafik yönetimi veya hava seyrüsefer hizmet sağlayıcılarındaki personel yetersizliği gibi havayollarının üzerinde kontrol sahibi olmadığı faktörlerden kaynaklanan gecikmeleri ele almamasıdır. Avrupa'nın seyahat deneyimini iyileştirmek için yapabileceği en iyi şey Tek Avrupa Hava Sahası'nı hayata geçirmektir. Yolcu haklarına ilişkin düzenlemeler yapmayı düşünen diğer hükümetler için de Avrupa'nın hatasını tekrarlamaktan kaçınmak faydalı bir başlangıç noktası olacaktır.”

Walsh, ayrıca İstanbul’da düzenlenecek IATA Yıllık Genel Toplantısı’na dikkat çekerken, "Sadece birkaç gün içinde küresel havacılık camiasının liderleri 79. IATA Yıllık Genel Toplantısı (AGM) ve Dünya Hava Taşımacılığı Zirvesi için İstanbul'da bir araya gelecek. Kritik sürdürülebilirlik konusu da dahil olmak üzere, düzenleme ve diğer önemli konular gündemde olacak" dedi.

Reklam
Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam