Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Butik Tasarım Oteller hakkında hiç bilmedikleriniz !

Turizm sektörünün marka isimleri arasında yer alan tecrübeli yönetici Mehmet Ferman Doğan Butik Tasarım Otel yatırımları ve yönetim süreçleri hakkında bilgiler veriyor.

Butik Tasarım Oteller hakkında hiç bilmedikleriniz !

Turizm sektörünün marka isimleri arasında yer alan tecrübeli yönetici Mehmet Ferman Doğan Butik Tasarım Otel yatırımları ve yönetim süreçleri hakkında bilgiler veriyor.

Butik Tasarım Oteller hakkında hiç bilmedikleriniz !
22 Ocak 2019 - 03:29

Otel deyince aklımıza büyük araziler üzerinde Lüks, şatafatlı, pahalı yerler gelmesin, Otel açmak zorlu bir iştir ancak karlı bir girişimdir. Turizm dünyasında büyük paralar kazanmanın yolu sadece 5 yıldızlı otel açmaktan ibaret delidir.

Bu karmaşık bir o kadar da stresli bir süreçte nasıl bir hizmet sunacağınıza karar verin. 5 yıldız ,4 yıldız veya 3 yıldız olabilir. Bunların yanı sıra sadece oda hizmeti mi vereceksiniz yoksa restoran toplantı ve Balo salonları, havuzlu,veya spor & spa bir otel mi açacaksınız?

Böyle bir işin içerisinde dönebilmek için muhakkak onun fizibilitesinin çok sağlam, düzgün ve daha gerçekçi yapılması elzemdir. Bilinçsizce bu işe girip batan veya kurtulmak isteyen çok iş adamıyla tanıştım.

Otel sahipleri ve potansiyel otel yatırımcıları yeni emlak yatırımları için en güncel ve kesin bilgilere sahip olmak istemelidir. Gerçekçi veriler içeren otel değerleme raporları veya oluşturmak için sektörsel bilgi, birikim, tecrübe ve profesyonel iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Hotel by MFD Consulting gibi Danışmanlık şirketleri müşterilerine kapsamlı turizm ve otel danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. 

Otel sahiplerinin alması gereken hizmetler:

· Yatırım getirisi ve gelir üzerine fizibilite çalışmaları
· Değerleme, piyasa değeri tahminleri, yatırım değeri tahminleri ve hisse değerlemesi
· Fiziki işletme değerlemesi
· Franchise değerlendirme ve seçim
· Mali zararlar tahminleri
· Pazar incelemesi ve pazarlama / promosyon stratejileri
· Kiralama sözleşmesi danışmanlığı
· Değerleme, piyasa değeri tahminleri, yatırım değeri tahminleri ve hisse değerlemesi
· Otel Yatırımı Proje Danışmanlığı
· Otel Yatırımı Açılış Süreci Danışmanlığı
· Otel Yatırımı Sözleşme Danışmanlığı
· Otel Yatırımı İşletme Danışmanlığı

Otellerin yeniden sınıflandırılması turizm alanında mekan ve konaklama anlayışını ifade eden yeni terimler literatüre girmeye başlamıştır. Global turizmin önde gelen merkezlerinde gözde olan yerler ve tatil anlayışında yeni bir konaklama tercihi “Butik Tasarım Oteller”dir.

Bu yazımda, Ben size “butik otel açmak” işi ile ilgili incelikleri anlatacağım. Son zamanlarda tatilcilerin seçenekleri arasında öne çıkan otel tercihlerinden olan butik oteller büyük oteller gibi kalabalık olmayan ve herkesin kendini evinde gibi hissedebileceği ortamlardan oluşuyor. Güzel bir tatil seçeneği olmasının yanı sıra uygun fiyat seçenekleri de sunan butik otellerden gelen kazançlar ise bir hayli yüksek.

Butik otellerde mühim olan ;mevcut ambiyans'ın ve tüm tasarımın bir bütün olarak özgünlük duygusunu aktarabilmelidir. Otelin bir hikayesi olmalı ve logosundan, kullanılan masa örtüsünden, tabak – çanak takımından, servise, mobilyadan, personel kıyafetine, banyosundan, kulanılan malzemesine kadar her şey, bir konsept dahilinde ve bütün olarak uygulanabilmesi gereklidir. Bu iş öyle sanıldığı kadar kolay. Tıpkı 5 yıldızlı gibi bir otel açılması sırasında gereken onca prosedürün hemen hemen aynısını sizde yapmak durumundasınız

İlk yapılması yapılması gerekenler :

Uygun  bir yer tespit etmek ve ruhsatı alıp sonra inşa etmek 
Belediyeden ruhsat  ve bakanlıktan turistik tesis ruhsatı almak 
Otel inşaatını Bakanlık ve Belediyenin standartlarına uygun hale getirmek 
​ Bakanlık ve Belediyenin denetimlerinden geçmek Restoran- bar ve mutfak ilgili yönetmeliğe uymak 

Otelin para kazanması için ne yapilmali?

Misafir memnuniyetinden odun vermeden geliri en üst düzeye çıkarırken maliyetleri en aza indirgemek Yalnız fiyat dengesi ile rekabet etmeye çalışan bir otel başarılı bir otel değildir. Maliyet, kalite ve marka değerlerinde da bekleyebiliyorsa başarılı olabilir.

Occupancy Doluluklar göz önüne alınarak ise alımlar yapilmali Personellere aktif olarak günlük eğitim verilmeli Misafir memnuniyetinin ölçülebilir olmasını sağlamalı, Revenue Management uygulamalarına önem vermeli, Marketing (pazarlama) ön planda olamlı Online satış kanallarına doğru yönetilmeli Denetim mekanizmasının sürdürülebilir ve iyi kontrol edilmesi çok önemlidir, Giderler kontrol altına alınmalı ve doluluklara göre sabitlenmeli Aktif Güçlü bir satış pazarlama ağı oluşturmalı. 


Ortalama 35 odalı ve Restoran &Barı olan bir butik otel açtığınızda konuma göre değişiklik göstermesiyle birlikte aylık 50.000 TL’ye yakın net kazanç elde etmek mümkündür. Bununla beraber alınması gereken ruhsatlar, bina maliyeti, operasyon malzemesi maliyeti gibi işe başlangıçta yatıracağımız toplu paralar ,otelin açılışı için arsa hariç,1,5 milyon TL civarında bir parayı gözden çıkarmanız gerekmektedir.

Oteli direk yapmak etmek yerine, uzun süre kiralama yoluna gidebilir. Devren kiralık vermek isteyen otellerle ile anlaşarak buradan bu sektöre adım atabilirsiniz. iş yeri kredisi kullanabileceğiniz gibi, otel açmak için devlet destekli teşvik kredisi kullanabilirsiniz

Mehmet Ferman Doğan

 


Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam