Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Coşkun Candaş Ordu Turizmini kaleme aldı.

Karadeniz’in belki de en güzel bir kıyı şeridine sahip, muazzam güzellikte yaylaları, seyirlik doğa harikası güzellikleri, üstelik te yüksek standartlarda profesyonel bir kayak merkezini bünyesinde barındıran Ordu’yu anlatacağım sizlere efendim.

Coşkun Candaş Ordu Turizmini kaleme aldı.

Karadeniz’in belki de en güzel bir kıyı şeridine sahip, muazzam güzellikte yaylaları, seyirlik doğa harikası güzellikleri, üstelik te yüksek standartlarda profesyonel bir kayak merkezini bünyesinde barındıran Ordu’yu anlatacağım sizlere efendim.

Coşkun Candaş Ordu Turizmini kaleme aldı.
17 Aralık 2018 - 03:39

Ürün güzel, lokasyon harika, tabiat bozulmamış ve bakir. Kaliteli ve nitelikli turizm için neredeyse tüm şartlar mevcut. FAKAT .. !

Merkez’de bulunan otel yatırımlarının neredeyse tamamının şehir oteli konseptinde olması, sahil lokasyonunda resort mantığını yansıtacak ve bu konsepte de hizmet verecek tesis bulunmayışı; gene yaylalar da, hem dağ hem de kayak konseptine yönelik tesis eksikliği, Ordu’yu sadece iş amaçlı seyahat eden corparate (şirket) misafirlerine ürün sunan kısır bir yelpazeye mahrum bırakıyor.

Ordu’da Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre Ordu’da, ilçeler de dahil, toplam 1603 oda ve 3056 yatak mevcuttur.( yıldızlı oteller ve özel belgeli tesisler toplamı)

Ünye’de bulunan bir iki tane tesis dışında, sahili resort mantığı ile kullanan tesis neredeyse yok gibi.
Yıkımından önce Kiraz limanında bulunan Belde Hotel bu noktada büyük bir eksikliği kapatıyordu.Durugöl’de bulunan tesislerde, sahil bandında olmalarına rağmen şehir oteli konseptinde hizmet vermektedirler. Beach konseptinde sahili değerlendiremedikleri gibi, açık ve de kapalı havuzları mevcut değil.

Yazın kısmen kültür gruplarıyla da beslenen bölgede, şehri gezmek amacıyla gelen Araplar; ülke ve şehir dışından gelen yerli misafir de merkezde kişehir otellerinde konaklamaktadırlar. Orduyu gerçekten gezmek için gelen ve kültür gruplarının aksine daha uzun konaklama yapan ve para harcayan sejour misafir dediğimiz bu grubun beklentilerine yönelik tesis nerdeyse yok gibidir.

Oysa kiaileleri le seyahat eden yerli misafirlerle, Ortadoğu pazarından gelen Arap menşeyli misafirler, rahat kullanım alanlarına sahipgeniş ve aile odaları olan tesisleri tercih etmekte olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda tesislerin sahil, oyun parkı, restaurant, caffe, bar, bowling salonu, spa  gibidış ünite ve aktivitelerinden  istifade etmektedirler.

Bu açıdan bakıldığında, Ordu’dasejouramaçlı seyahat hareketine dahil olan misafir portföyüne yönelik olarak tesis planlamaması yapılmamışolması büyük bir eksikliktir !

Mevcut tesisi yatırımları, standart 20-24 m2 arası odalara sahip ve iş seyahatlerinde konaklama yapacak şirket misafirlerine yönelik olarak planlanmış ve sadece oda ve kahvaltı hizmet vermektedirler. Mevcut tesisler al a-carterestaurantlarını da hak ettiği ölçüde işletememektedirler.

İmkanı olan tesislerde yapılan düğün ve banketler günü kurtarmaya ve maliyet odaklı operasyona yöneldiği için banket servis organizasyonlarında da ciddi sıkıntılar mevcuttur.

Eğlence ve aktiviteye yönelik bir hizmet planlanmadığından Ordu’da bu anlamda resort eğilimli tesis yatırımı eksikliği ciddi anlamda hissedilmektedir.

Ordu’da yaşayan yerleşik insanlar için bile 20-24 m2 arası odalarda hafta sonunu geçirmek ve üstelik ne yetişkinlere, ne de çocuklara yönelik herhangi bir aktivite olmaması bu anlamda şehir otellerinin hafta sonları neden atıl kaldığını çok iyi açıklayacaktır.

Şimdi bir konunun altını kalın çizgilerle çizmekte fayda var. Burası çok önemliçünkü !

İş seyahati amacıyla tesislerde konaklayan şirket çalışanları ya da pazarlamacılaracorporate misafir diyoruz. Bu misafirler genellikle kaldıkları tesise geç giriş yapıp, ertesi gün kahvaltı yapıp tesisten ayrılırlar. Bu misafir grubu için tesislerinizin odalarının çok büyük oluşu, yaşam alanları ve outletlerinin zengin oluşu ya da büyük bir spa, onları çok ta ilgilendirmiyordur. Corporate misafirler için öncelik; rahat bir yatak, kendisini tanıyan personel, güzel bir kahvaltı ve son olarak çıkış işlemlerinin çabukluğudur.

Oysa ki şehre seyahat ve tatil amaçlı gelen sejour misafirin beklentileri daha farklıdır. Bu konuda Trabzon yıllardır Arap misafirlere hizmet vermiş olmanın farkındalığı ile özellikle konaklama ünitelerini Arap misafirlerin beklentileri doğrultusunda oluşturmuştur. Özel villalar, süitler ve çok geniş otel odaları genellikle kalabalık seyahat eden ve birbiri ile sürekli iletişim halinde olan Arap misafirler için öncelikli tercih olmaktadır. Maalesef bu noktada da Ordu’da mevcut olan tesislerin odalarının fiziksel özellikleri Arap misafirlerin beklentileri ile uyuşmamaktadır.

Tesislerin uluslararası ve şov mutfağı sunumu konusundaki eksiklikler, gurme diye tabir etiğimiz elit misafirlerin Ordu’dan memnun ayrılamamaları sonucunu doğurmaktadır . Buna Ordu’nun en eski eksikliklerinden servis sunumu da eklenince üst düzey organizasyonlar ve elit misafirler bu konuda daha çok gayret gösteren Samsun ve Trabzon gibi çevre illerdeki tesislere kaymaktadır.

Genel olarak konaklama işletmelerini sınıflandırmak gerekir ise;

  • Resort Oteller (Gloria Golf-MaxxRoyal Belek)
  • Şehir Otelleri  (RitzCarlton -FourSeasons İstanbul)
  • Butik Oteller   (LesOttomans İstanbul- Sacred House Kapadokya)
  • Clup ve Tatil köyleri ( Robinson Club- Club Martı Myra Kemer)
 
Yukarıda a ve b şıkında yer alan otelleri kongre merkezleri ve toplantı salonlarının kapasitesine ya da spa ünitesinin olup olmamasına göre kongre oteli ya da spaoteli diye de ayrıca sınıflandırabiliriz.

Antalya-Marmaris-Bodrum da genellikle her şey dahil konsepti ile çalışan büyük resort tesisler ve tatil köyleri bulunmaktadır.

Kaş-Kalkan-Çeşme-Ayvalık Kuzey Ege ile Kapadokya, Efes ( Şirince), Karadeniz yaylalarında doğal, tarihi ve kültürel doku ağırlıklı butik konseptli tesisler mevcuttur.

İstanbul-Ankara-İzmir ve diğer kentlerde oda kahvaltı çalışan şehir otelleri mevcuttur.

Kaplıca ve termal bölgelerinde termal resortotelleri ve kayak turizmine yönelik olarak ta kayak dağ otelleri olarak ta ayrı bir sınıflandırma yapabiliriz.

Ordu’da şirket misafirlerinin ödediği günlük oda kahvaltı fiyatı 3 ve 4 yıldızlı tesislerde 100-130 tl arası. 5 yıldızlı tesislerde ise  160-180 tl arasıdır.

Oysa ki standart bir Arap misafirin yaz dönemi en düşük konaklaması minimum iki kişi 100 usd( 560tl) . En yüksek nitelikli odalarda 3000tl civarı olarak gerçekleşmektedir.

Kayak tesislerinde kış dönemi tam pansiyon oda fiyatları en düşük kişi başı 350 tl den başlamakta olup, kişi başı 1000 tl ye çıkmaktadır... Özel villa ve nitelikli odaları olan tesisler gecelik 10 000  tl-15000 tl(standart oda ünite fiyatı) gibi rakamlara satış yapmaktadır.

Ordu’da yaz ve kış yoğunluğu olarak şirket misafiri konaklama ortalamalarına bakarsak; kışın % 30-90 arası, yazın ise bu oran düşmektedir. Tesisler yazın ortalama oda fiyatları ve karlılıklarını yükseltmek için daha karlı olan Arap pazarı ve iç pazardan kapı misafiri almak istemektedirler.

Görüleceği gibi corporate yani şirket misafirleri tesislerin karlılığı için çok önemli olmayıp, tesisler banket gelirleri, düğünler ve yazın gelen Ortadoğu ve kapı misafirleri sayesinde karlılıklarını tutturabilmektedirler
Ordu maalesef, İstanbul, Ankara gibi sürekli iş seyahatleri olan hareketli bir metropol olmadığından, şirket misafiri gelirlerinden de yeterince pay alamamaktadır. Durum böyle olmasına karşın yapılan yeni yatırım planlamalarında halen corporate misafir ağırlıklı city konseptli şehir otelleri olduğu görülmektedir. Oysa ki Ordu’da en büyük ihtiyaç resort hizmet verecek olan tesis eksikliğidir…

Bu noktada, özellikle Soya fabrikasının bulunduğu alan, Melet Çayı civarı ve Turna suyu mevki ile Perşembe,resort sahil otelleri projeleri ile değerlendirilebilir. Çambaşıve Aybastı Yaylaları, dağ ve kayak otelleri projeleri ile turizme ivedi kazandırılmalıdır.

Yatırımcıların yatırım kararı vermeden önce, yatırımlarının fizibilite etüdünü ve karlılıkanalizlerini profesyonel otel işletme danışmanından inceletip yatırım kararlarını öyle almalarını tavsiye ediyorum.

Yoksa şehir merkezinde mevcut yatak arzına, aynı özelliklere sahip yeni yatak kapasitesi artırmak ve misafir talebinin aksine yatırım yapmak, hem şehre hem de yatırımcıya kaynak israfı olarak yansıyacaktır..

Misafirlerin beklentilerine kulak verip bu doğrultuda yatırım yapmak, Ordu Turizmine ve şehre katma değer sağlamakla kalmayıp , yatırımcısına da prestij ve karlılık olarak geri dönecektir.
 
Sıkılmadan okuduğunuz için teşekkür ederim,
 
Sevgiyle kalın,

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam