Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

MURTAZA KALENDER DUBAI ATM TURİZM FUARINI DEĞERLENDİRDİ ! İŞTE MURTAZA KALENDER'İN GÖZLEMLERİ, BEKLENTİLERİ VE ÖNGÖRÜLERİ...

Dubai ATM Turizm Fuarı’na katılan TravelShop Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kalender Dubai ATM Fuarı'na ilişkin görüşlerini açıkladı.İşte Kalender’in açıklamaları…

MURTAZA KALENDER DUBAI ATM TURİZM FUARINI DEĞERLENDİRDİ ! İŞTE MURTAZA KALENDER'İN GÖZLEMLERİ, BEKLENTİLERİ VE ÖNGÖRÜLERİ...

Dubai ATM Turizm Fuarı’na katılan TravelShop Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kalender Dubai ATM Fuarı'na ilişkin görüşlerini açıkladı.İşte Kalender’in açıklamaları…

MURTAZA KALENDER DUBAI ATM TURİZM FUARINI DEĞERLENDİRDİ ! İŞTE MURTAZA KALENDER'İN GÖZLEMLERİ, BEKLENTİLERİ VE ÖNGÖRÜLERİ...
06 Mayıs 2023 - 10:15

Her yıl olduğu gibi bu sene de Dubai Fuarına gidip yerinde inceleme fırsatı buldum.Bu sene ayrıca Dubai Fuarı öncesi yaklaşık 200 Tur Operatörüyle birlikte B2B Workshop çalıştayı yaparak ülkemizin tanıtımına katkı sağladık.

Öncelikle düşüncelerimi ve öngörülerimi 3 ayrı başlıkta sıralamak istiyorum;

-Dubai ATM Turizm Fuarının başarısı,
-Dubai ATM Turizm Fuarındaki Yabancı Tur Operatörlerinin Beklentileri 
-Turizm sektörünün Dünya Genelindeki Son Durumu.


DUBAİ ATM TURİZM FUARININ BAŞARISI
 
Dubai Fuarı bu sene önceki yıllara göre daha kalabalıktı. Neredeyse tüm uluslarası zincir oteller ve Arap yarımadasının otel grupları oradaydı. Gözlemlediğim kadarıyla Asya Pasifik Körfez ülkelerinin tamamına yakını fuarın % 70’ini oluşturuyordu.ATM Dubai Fuarı Hosted-Buyer yetkililerinden Neslihan Hanım ile görüşmem neticesi aldığım bilgiye gore;  fuar öncesi yaklaşık 150 ayrı ülkeden 60,000’in üzerinde kişi fuara kayıt yaptırmıştı. Bu fuar günü gelen kayıtların haricinde bir rakam.



ATM Dubai Fuarı bu kadar kendini geliştirmişken bizim ülkemizdeki turizm fuarlarının bir türlü aynı seviyelere çıkamamasını üzüntüyle takip ediyorum. Tabiki bunu sadece ülkemizdeki fuar organizatörlerine bağlamamak gerek. Çünkü, bunu topyekün bir çalışma olarak değerlendiriyorum.

Türkiye’den birçok zincir otel yöneticisi, tur operatörü, turizm acentesi Dubai’de stand aldı veya ziyaretçi olarak fuara katılım gösterdi.

Bence neden ülkemizdeki Turizm fuarlarına bu kadar rağbet gösterilmediğini irdeleyip araştırmak gerekiyor.

Düşüncem şudur ki; bu fuar Türkiye’de Bakanlığımızın desteği ile turizm sektörü kuruluşlarıyla birlikte gerçekleştirilse eminim ülkemize çok daha fazla katma değer sağlar.

DUBAİ ATM TURİZM FUARINDAKİ YABANCI TUR OPERATÖRLERİNİN BEKLENTİLERİ

Hosted-Buyer olarak katıldığım için birçok tur operatörüyle ikili görüşme gerçekleştirdim.
Ülkemizdeki ani fiyat artışları ve düşüşleri küresel turizm piyasasındaki önceliğimizin kaybolmasına neden oluyor. Bununla birlikte, milli gururumuz olan Türk Havayolları’nın direk uçuşlarından yeteri kadar faydalanamıyoruz.



Vizelerdeki aşırı artıştan dolayı birçok Mice, Incentive ve Wedding grup taleplerini iptal ettiklerini belirttiler. Bazı ülkelerde vizelerin çok geç verildiği veya verilmediği bilgisini aldığımı paylaşmak isterim.

TURİZM SEKTÖRÜNÜN DÜNYA GENELİNDEKİ SON DURUMU

Özellikle şunun altını çizmek istiyorum; ülkemiz dünya turizm piyasasında yalnız değil. Çünkü artık birçok yeni destinasyonda rakipleri çıktı. Örneğin; 1.4 milyar nufüsu olup yurtdışına 35 milyon turist gönderen Hindistan gibi ülkeler daha hızlı sürede ve daha kolay online vize veren Asya Pasifik, Balkan ve Kafkasya ülkelerini tercih ediyorlar.Vietnam gibi denizi, kumu ve eğlencesi olan destinasyonlar herşey dahil konseptine geçmeye başladı.

Unutmayalım ki; yukarıda bahsetmiş olduğum destinasyonlar sadece fiyat değil hizmet sektöründeki misafirperverliği, eğlencesi en iyi olan destinasyonları arasındadır.  

Eğer biz Asya Pasifikteki büyük nufüslu ülkelerden (Hindistan ,Pakistan, Bangladeş) gelecek olan turist gruplarındaki yüksek vize fiyatlarına çözüm üretmezsek ülkemiz bu sene beklemiş olduğu hedefi tutturamayabilir ve hatta % 20 altında kalabilir.Rakam da vermek gerekirse sticker vize ile gelmek isteyen bir turist için yaklaşık vize ücreti 280 USD. En az 250 USD uçak bileti fıyat farkı oluyor ve bunun üzerine otellerin fiyat artışıyla birlikte yaklaşık kişi başı makas 600 USD civarına çıkıyor. Bu da ülkemize yönelik özellike Mice, Wedding,Incentive taleplerinde azalmaya neden oluyor.

Ümit ediyorum ki; yukarıda belirttiğim sorunlara bir an önce ilgili makam ve kuruluşlar çözüm üretir.

Sözlerimi tamamlamadan önce şunu da belirtmek isterim; tabiki ülkemiz tarihi dokusuyla, coğrafi güzelliğiyle, deniziyle, kumuyla ve misafirperverliğiyle her zaman talep edilen popülar destinasyonlardan biri.Fakat, turizmdeki hedeflerimize ulaşmamız için sadece bunlar yeterli değil.Acilen aksiyon planlaması yapmalı ve harekete geçmeliyiz.”

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam