Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"Her şey dahil rekabet koşullarına uygun olmalı"

Erken rezervasyon oranlarında şimdiden yüzde 10’luk artışı yakaladıklarını ve fiyatları da yüzde 10-15 seviyesinde artırmayı başardıklarını belirten Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & SPA Genel Müdürü Tunç Batum, 2019’un beş yıldızlı oteller açısından parlak bir yıl olacağını dile getirdi.

"Her şey dahil rekabet koşullarına uygun olmalı"

Erken rezervasyon oranlarında şimdiden yüzde 10’luk artışı yakaladıklarını ve fiyatları da yüzde 10-15 seviyesinde artırmayı başardıklarını belirten Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & SPA Genel Müdürü Tunç Batum, 2019’un beş yıldızlı oteller açısından parlak bir yıl olacağını dile getirdi.

28 Ocak 2019 - 12:25

Dalaman’ın geleceğine olan inançlarının artarak devam ettiğini belirten Batum, bu yıl 120 göl evi, üçvilla, göl restoranı ve toplantı salonu inşaatı için toplamda 110 milyon liraya ulaşan yatırıma başladıklarını 2022 yılana kadar da golf sahası için 20 milyon avro civarında bir yatırımı daha hayata geçireceklerini dile getirdi.
 
Şu an aldıkları rezervasyon oranının geçen yıla göre yüzde 10 arttığını, fiyatların ise tüm yurtdışı pazarlarda yüzde 10-15 oranında yükseldiğini belirten Hilton Dalaman Sarıgerme Resort ve SPA Genel Müdürü Tunç Batum,“2019,beş yıldızlı oteller açısından parlak bir yıl olacak” dedi.

Gazetelerin turizm editörleri ile bir sohbet toplantısında bir araya gelen Batum, “Fiyatların artmış olması turizm sektörü açısından çok önemli bir gelişme. Ancak beş yıldızlı birinci ve ikinci kalitedeki tatil otelleri iç pazar fiyatlarını dövize endeksli olarak artırdıklarından yerli turist oranında bir gerileme bekliyoruz” dedi.
 
Fiyat artışları ile birlikte yabancı turist başına gelirin de artmış olacağını belirten Batum, bu konunun yıllardır tartışıldığını belirterek, eleştirilerini ve önerilerini dile getirdi. “Kişibaşı harcama gelirinin artırılma söylemi yıllardır gündemdedir ancak bir türlü gerçekleşmez.

ence bunu standart bir sektör söylemi olmaktan çıkartıp neden sektördeki birçok oyuncunun fiyat ve kalitesini artıramadığını bölgelere ayırarak incelemek gerekir. Üç yıldızlı bir otelle deluxe beş yıldızlı bir resortun fiyat ve kalite artırma kriterleri birbirinden çok daha farklı koşullara ve parametrelere bağlıdır. Burada oteller kadar tur operatörlerinin de bu fiyatın artırılamamasındaki payı büyüktür.

Ancak nedense hep otellerden beklenir bu fiyat artırma hareketi” diyen Batum, şöyle konuştu: “Bu yıl fiyatlarımızı artırdık. Turizmde kalite ve talep grafiği paralel olarak büyüdüğü sürece fiyat artırmak mümkün. Ancak, her şey dahil sistemde bir beş yıldızlı otel kış aylarında fiyatlarını kişi başına gecelik 10-15 avro bandına indirirse diğer iki ve dört yıldızlı oteller nasıl hayatta kalsın sorusuna ciddi cevaplar verilmesi gerekiyor. Yani her şey dahil gibi bir takım sistemlerin Bakanlık, Birlik, Odalar ve STK’lar tarafından oluşturulacak bir komisyonla analizinin yapılıp rekabet koşullarını düzenleyecek bir yapıya kavuşturulması lazım. Bu gibi sistematik, planlı ve devlet özel sektör entegreli bir takım çalışmalar, yasa ve düzenlemeler hayata geçmedikçe fiyat artırma söylemi retorik olmak dışına çıkamaz.”
 
Hilton Dalaman olarak yaptıkları ve yapmayı planladıkları yatırımlarından da bahseden Batum, “Bu yıl 120 göl evi, üçvilla ve göl restoranı inşaatına başladık. Ardından bu yılın sonuna doğru muhtemelen kasım ayı gibi 3 bin metrekarelik bir toplantı salonu yatırımımıza başlayacağız. Kısmetse Nisan 2020’de tüm bu projeleri bitirmiş olmayı planlıyoruz. Toplam yatırım 105 milyon lira civarında olacak. Sonrasında golf projemizi hayata geçireceğiz. 2021 ve 2022 yıllarında yaklaşık 20 milyon avro civarında bir yatırımı daha hayata geçirmiş olmayı planlıyoruz” dedi.
 
Dalaman bölgesine Muğla Valiliği’nin özel önem verdiğini belirten Batum, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otel ve İşletmeler Birliği (DOKTOB) olarak da bölgenin gelişmesi için destek verdiklerini kaydederek, Hintli turistlerin bölgelerine gelmeleri amacıyla 2017 yılında Hindistan’ın en büyük seyahat acentaları birliği olan TAFI’nin genel kurulunu Hilton Dalaman’da gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Dalaman bölgesine ağırlıklı olarak İngiliz turistlerin geldiğini belirten Batum, ardından BDT ülkeleri, Avrupa ve iç turistin geldiğini kaydetti. 2018 yılında Dalaman Havalimanı’na inen yolcu sayısında yüzde 33 civarında bir artış yaşandığına dikkat çeken Batum, bu yıl bu rakamın daha da yukarılara çıkacağını umduklarını kaydetti. Batum, bölgenin kısa bir süre sonra Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri haline geleceğine inandıklarını, bu nedenle yatırım yapmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Türk turizminin çok büyük bir potansiyeli içinde barındırdığını belirten Batum, sektör içinden bir ismin Turizm Bakanlığı makamına gelmiş olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken, turizm sektörü için verilen her türlü desteğin de yerine olduğunu kaydetti. Batum, “Her türlü katkı payı veya Kültür ve Turizm Bakanımızın belirttiği Turizm Geliştirme Fonu gibi yaklaşımları olumlu buluyoruz. Önemli olan burada toplanan paraların doğru ve ehil kişiler tarafından tanıtıma, altyapı yatırımlarına ve benzeri sektöre geri dönecek hizmetlere yansımasıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam