Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

OTEL YATIRIMCILARI TURİZME GÜVENİYOR, OTEL YATIRIMLARI ARTIYOR !

Uluslararası otel danışmanlık firması Hotel By MFD Consulting Türkiye’nin turizm sektörüne ilişkin olarak hazırladığı raporu yayınladı.İşte Hotel By MFD Consulting tarafından hazırlanan rapora göre turizm beklentileri..

OTEL YATIRIMCILARI TURİZME GÜVENİYOR, OTEL YATIRIMLARI ARTIYOR !

Uluslararası otel danışmanlık firması Hotel By MFD Consulting Türkiye’nin turizm sektörüne ilişkin olarak hazırladığı raporu yayınladı.İşte Hotel By MFD Consulting tarafından hazırlanan rapora göre turizm beklentileri..

OTEL YATIRIMCILARI TURİZME GÜVENİYOR, OTEL YATIRIMLARI ARTIYOR !
04 Ekim 2021 - 17:03

Pandeminin yoğun olarak yaşandığı 2020 yılında Türkiye’nin turizm gelirlerinde % 65’lik düşüş yaşanarak turizm gelirleri 12,1 milyar dolara turist sayısı ise 15,8 milyona geriledi.Yine bu dönemde Rus turistler liderliği elden bırakmadı. Rusya’yı 1,2 milyon ziyaretçi ile Bulgaristan, 1,1 milyon ziyaretçi ile Almanya, 821 bin ziyaretçi ile İngiltere ve 386 bin ziyaretçi ile İran takip etti.Kısacası 2020 yılını Rus turistler ile atlattık.

2020 yılını bu şekilde kapatan Türkiye’ye 2021 yılının ilk altı ayında 6,7 Milyon turist geldi.Özellikle 2021 yılının son çeyreğine girerken kısıtlamaların kalkması Türkiye’ye olan güveni arttırdı ve turist sayısında büyük artış yaşandı.Bununla birlikte Dünya genelinde artan aşılama, seyahat arzusu ve tüketicinin artan tatil talebi turizm yatırımcısının ilgisinin artmasını sağladı.Özellikle Türkiye’ye yabancı otel zincirleri yapılmaya başlandı.Halen Türkiye’de 23 yabancı zincirin 370’e yakın oteli bulunuyor.Yabancı zincir sıralamasında İstanbul ipi göğüslerken onu Antalya ve Muğla takip ediyor.

Halen inşat süreci devam eden 70’in üzerinde yabancı otel yatırımı mevcut.Bununla birlikte yerli yatırımcıda durmadan yatırım teşvik belgesi için başvuruyor.Fakat, salgının artması her ne kadar yatırım iştahını kesmemiş olsa da sektörün finansal borçluluğu yönetilebilmekten çok uzak.Sektörün borcunun 16 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.Burada otellerin borçlarının döndürülebilmesi için finansal destek ve yapılandırmalar şart.

Hotel By MFD Consulting’in raporuna göre; Turizmde toparlanma hızlı fakat dalgalı olarak gerçekleşecek.Rapora göre; her ne kadar aşılamanın hızı artsa da yeni mutantlar endişelendiriyor.Nitekim küresel tur operatörleri birer birer esnek tarifelere geçiyor, alt acentalarını korumak için komisyon rakamlarını revize ediyorlar.Bir süreliğine daha bağışıklık oranının yükselmesini beklemek, Dünya sağlık örgütü ve aşı kuruluşlarını gözlemlemek gerekiyor.

Rapora göre turizmde toparlanmanın hızlı ve dalgalı gerçekleşeceğinin işaretleri;

  • Avrupa’nın en büyük tur operatörü TUI artan Türkiye talebi nedeniyle koltuk kapasitesini arttırdı.
  • Yumuşayan politik söylemler turizmi destekliyor.
  • TUI’ye göre Antalya en çok rağbet gören destinasyon.
  • Avrupalı tur operatörlerinin bilançolarına ve açıklamalarına göre 2021 yılı çok iyi geçiyor.
  • Büyük tur operatörleri 2022 yılı Türkiye satışlarına başladılar.
  • Almanya’daki seyahat sigortası fonunun otellerin ve tatilcilerin ödemelerini garanti altına alması tatil talebini destekliyor.
  • Tüketicilerin tatil talebi hızla artıyor.
  • İş seyahatlerinde artış yaşanıyor.
  • Rusya’nın iç turizm çalışmaları şimdilik başarısız.Türkiye’ye alternatif olarak sunulan Kırım’da Turistler büyük hayal kırıklıkları yaşadılar.Kısacası Rus turistler için Türkiye hala ilk sırada.
  • Fiyat ve kalite dengesinde Türkiye Akdeniz çanağındaki rakiplerinden çok önde.
  • Diğer yandan tur operatörleri doğabilecek risklere karşı esnek tarifelere geçiyorlar.
  • Türkiye’deki artan otel yatırımları turizme olan güveni gösteriyor. 

Özellikle 2021 yılı sonunda elde edilecek gelir ve 2023 hedefleri çerçevesindeki çalışmalar umut veriyor.

Hotel By MFD Consulting kurucusu ve turizm yatırım danışmanı Mehmet Ferman Doğan yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Çok kötü bir 2020 yılı atlattıktan sonra rakamlardan da görüleceği üzere 2021 yılında gittikçe artan bir çıkış trendi yakaladık.Bunda ana pazarlarımızı oluşturan Avrupa ülkelerinin ülkemizi kırmızı listeden çıkarmasının etkisi de büyük.Nitekim uzun bir dönem sadece Rusya pazarı ile ayakta kalabildik.Şimdi yavaş yavaşta olsa deniz sakinleşiyor.



Giderek sertliği azalan politik söylemler, küresel aşılama oranlarının artması ve özellikle Avrupa’da artan seyahat talebi Rus pazarının yanına Avrupa pazarının da eklenmesi 2021,2022 ve 2023 yılları için doping etkisi yaratacak.Sanırım yakın zamanda yine turizmde rekorları konuşabileceğiz.Çünkü, Rusya, Avrupa,İran ve Arap pazarlarında artan seyahat talebi, ülkemizdeki artan otel yatırımları ve en önemlisi yumuşamaya başlayan politik söylemler turizmin gelişeceğini ve turizm hedeflerimizi yakalayacağımızı gösteriyor.Sadece kısa bir süre daha korona kaynaklı dalgalanmalar yaşayacağız.”

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam