Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İbrahim Göğem'den önemli değerlendirmeler

Turizm sektörünün başarılı otel yöneticileri arasında gösterilen deneyimli otel müdürü Alegria Business Hotel Ankara Otel Genel Müdürü İbrahim Göğem, Covid-19 sürecinde turizmde yaşanan gelişmeleri ve Covid 19 sonrası turizm öngörülerini paylaştı.Sayın Göğem’in önemli açıklamalarını paylaşıyoruz.

İbrahim Göğem'den önemli değerlendirmeler

Turizm sektörünün başarılı otel yöneticileri arasında gösterilen deneyimli otel müdürü Alegria Business Hotel Ankara Otel Genel Müdürü İbrahim Göğem, Covid-19 sürecinde turizmde yaşanan gelişmeleri ve Covid 19 sonrası turizm öngörülerini paylaştı.Sayın Göğem’in önemli açıklamalarını paylaşıyoruz.

İbrahim Göğem'den önemli değerlendirmeler
11 Nisan 2020 - 12:43

Sizi Kısaca Tanıyabilir miyiz?

1981 Kırıkkale doğumluyum. Kırıkkale Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Fakültelerini bitirmiş bir Turizm Sevdalısı olarak 1996 yılından bugüne dek mesleğim için ter döküyorum. Antalya, İzmir, Muğla, Aydın, Bursa ve Mersin gibi şehirlerde Yaz/Kış Turizmine yönelik, Ankara ve Kahramanmaraş'ta ise Şehir Turizmine yönelik tesislerde çeşitli kademelerde görev aldım.

Bu yıllar boyunca Lykia Groups, Amara Groups, Rixos Groups ve Clarion Groups gibi Türkiye’mizin ve Dünyanın sayılı zincir otellerinde çalıştım. Şuan ise Alegria Grups Otellerinden Alegria Business Hotel Ankara’da Genel Müdür olarak görevimi sürdürmekteyim. Evli ve 2 kız evlat babasıyım.

Sizce Turizm Sektörü Krizi Başarıyla Yönetebildi mi?

Bu soruya cevap vermek için çok erken olduğunu düşünüyorum. Hali hazırda süre gelen Corona Virüs Salgınından kaynaklı en büyük ekonomik darbelerden birini ne yazık ki; sektörümüz almış bulunmakta. Türkiye’deki ekonomiye en fazla katma değer sağlayan ve bir o kadarda istihdam olanağı sağlayan sektörümüz ne yazık ki şu an durma noktasında. Çevremize baktığımızda sezonluk otellerin % 95 ‘i, şehir otellerinin ise % 70 ‘i şuan tamamen kapanmış durumda.

Kalan diğer oteller ise ister istemez küçülmeye gittiler. Küçülmeden kastım ise ne yazık ki ücretsiz / ücretli izinler ile istihdam azaltmaları, kapasiteler doğrultusunda, oda sunum sayılarını düşürmeleri, satın alma faaliyetlerini minimaliz etmeleri. 

Üzülerek söylemeliyim ki;  başka da çare yok şu an. Halen açık durumdaki tesissilerin doluluk oranlarını %10-20 lerde seyretmesi, işletmecileri ve biz yöneticileri bu yola itmekte mecbur kılmakta. Ancak, izlemiş ve takip etmiş olduğumuz üzere, hükümetimiz tarafından hazırlanan ve sanırım son aşamasına gelinen işten çıkarılan ve ücretsiz izine gönderilen çalışanlar için sunulacak destek paketleri, Konaklama vergilerinin ötelenmesi gibi durumlar bir nebze olsun içimizi rahatlatmakta. İşte tam da bu aşamada, krizin başarıyla yönetilebilmesi için gerekli en önemli adım atılacak olacaktır.

Covid 19 sonrası Turizm sektörü öngörüleriniz nelerdir?

Yapılan açıklamalar, Mayıs ve haziran ayları arasında her şeyin normale döneceği yönünde. Sezonluk otellerimiz için bu oldukça kötü bir durum. Özellikle dış pazara yönelik faaliyet gösteren tesisler, ne yazık ki bu durumdan en büyük zararı görecek olanlar. Dönemsel olarak virüs salgını ne zaman geçerse geçsin 2020 yılında dış pazardaki insanların tatil planlarından ne yazık ki vazgeçecekleri kanısındayım. Bu sebeple sezonluk tesisislerin iç pazara yönelmeleri konusunda gerekli hamle ve çalışmaları yapacaklarını düşünüyorum.  Şehir otellerinde ise durum tam tersi olacak bence. Virüsün geçmesiyle hareketlenecek olan ekonomik faaliyetler, ertelenen toplantılar, kongreler, düğünler vs, şehir otelciliğince ciddi atılımlara neden olacak. Kısacası Covid 19 sonrası sektörümüzde kaybedenin Sezonluk Tesisler, zararını en hızlı kara çevirecek olan tesislerin ise Şehir Otelleri olacağını düşünmekteyim.

Genç Turizmcilere Tavsiyeleriniz nelerdir ?

Rahmetli Sakıp Sabancı ‘nın benzer bir soruya verdiği cevap geldi aklıma şu an. “Çalışmak, Çalışmak, Çalışmak, Çok Çalışmak” Fakat bunu yaparken, profesyonellikten taviz vermeksizin, etik değerler çerçevesinde azimle bıkmadan usanmadan, ilk günkü heyecanımızla çalışmak. Bence başarıda ki kilit kelime; “Heyecan” Sabah işe geldiğinizde, içinizdeki Turizm heyecanında zerre düşüş varsa, başarısızlık kaçınılmazdır. Hiçbir zaman azalmamalı diye düşünüyorum heyecanının. Her geçen gün gelişen ve büyüyen sektörümüzde, artık gençlerin dümene geçtiklerini görmek, genç bir turizmci olarak beni çok mutlu ediyor. Duayen büyüklerimizden öğrendiklerimiz ve bizlerin üzerlerine koyduğumuz bilgi birikimiz ile Turizm şimdi olduğu gibi gelecekte de güvenilir ellerde olacağına inancım sonsuz.


Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam