Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İş Görüşmelerinde En Çok Sorulan Sorular ve Yanıtları

Turizm sektörünün tecrübeli ismi HOTEL BY MFD Consulting Direktörü tecrübeli turizmci Mehmet Ferman Doğan işe alımlarda sorulan on soruyu ve cavapları analiz etti.

İş Görüşmelerinde En Çok Sorulan Sorular ve Yanıtları

Turizm sektörünün tecrübeli ismi HOTEL BY MFD Consulting Direktörü tecrübeli turizmci Mehmet Ferman Doğan işe alımlarda sorulan on soruyu ve cavapları analiz etti.

İş Görüşmelerinde En Çok Sorulan Sorular ve Yanıtları
15 Şubat 2019 - 12:17

İşe hakim ve tecrübeli olduğunuzu düşündüğünüz bir pozisyon için görüşmeye gidip işe alınmadığınız ve başarısız olduğunuz ve nedenini anlamadığınız iş görüşmeleri, kim bilir kaç kere başınıza geldi.

Buna şaşırıyorsunuz ,üzülüyorsunuz ve  aylar süren iş arama, umutsuzluğa ve hatta yılmanıza neden olabilir. 

Lakin mülakatlarda en çok sorulan sorular  tuzaklarla dolu, yada  sizi diğer adaylar içerisinde öne çıkaracak doğru cevabı veremediniz. Hemen hemen her iş görüşmesinde  kesin sorulan sorular var; ve olayın aslı ,bunu bildiğimiz halde yeteri kadar hazırlanmıyoruz.Oysa bu süreci amaçlarınızdan uzaklaşmadan ve doğru adımlarla kolay atlatmak mümkün.

Bu soruların cevaplarına önceden çalışmak isterseniz; hep beraber  bakalım.

1) Bana kendinizden bahseder misiniz ?

Onlara sevdiğiniz hobileri, sağlık sorunları veya bilgisayar oyunları oynamaktan ne kadar hoşlandığınızı söylemeyin.  İki dakikadan fazla olmamak üzere , konumunuz ve deneyim ve geçmişinizle ilgili kısa bir genel bakış  verip  pozitif bir başlangıç yapmalısınız.

Örnek: "pazarlama alanında 5 senelik tecrübeye sahibim. 10 kişilik bir ekibi yönettim ve  X miktar satış hacmine ulaştım. Ekip çalışması ve proje yönetimi en başarılı olduğum alanlardır, ayrıca insanları birlikte çalışmak için cesaretlendirmeyi çok seviyorum ve eğitim vermeyi seviyorum

2) En büyük zafiyetiniz nedir sizce?

Başarısız olduğum bir nokta yok, yanıtı vermekten kaçının. Bu cevap, bu sorudan korktuğunuzu gösterir. Onun yerine soruyu cevaplamanın en iyi yolu, işinizi etkilemeyecek gerçek bir zayıflıktan bahsetmek veya sadece öğrenip geliştirmeye çalıştığınız bir zaaftan bahsetmek. 

Mesela: "Sosyal medyada olmak istediğim kadar güçlü değilim, bu yüzden ilgilendiğim konularda haftada üç saat blog yazmaya başlıyorum ve işletmeler arası bazı perspektifler okuyorum. Sosyal medyayı bir müşteri ilişkileri aracı olarak nasıl kullanılacağına dair daha fazla fikir bulmayı umuyorum. "

3) En güçlü yönleriniz nelerdir? 

Böyle bir suali cevaplamanın en iyi yolu istediğiniz pozisyonla doğrudan ilişkisi olan deneyimlerinizden söz etmektir.

Mesela cevap  olarak ,Ben çalışırken sadece işi zamanında yapmaya çalışmam. Aynı zamanda Satış hedeflerime uygun olmasını ve müşteri memnuniyetinin üst seviyede tutulmasına özen gösteririm

4) Neden işinizi değiştirmeyi düşünüyorsunuz ?

Patronum bir pislikti , Şirket kültürü çok kötüydü , beni terfi ettirmedikleri için ayrılmayı düşünüyorum demeyin. Sade, tutarlı ve net olmaya dikkat edin. Pozitif detayların altını çizin fakat mevcut işiniz veya patronunuz ile ilgili negatif detaylar vermekten kaçının. Takım arkadaşlarımı severdim. Güzel bir ortam vardı ve her gün işe gitmekten keyif alırdım.Müdürlerim harikaydı. herkesle kişisel bağlantılar kurarlardı.

İşi bırakmanın nedenlerinden biri işin benim için yeterli zorlukta olmamasıydı. Bu şirkette çalışmaktan keyif aldım ve deneyimlerimin bir bölümünü şirkete bu borçluyum. Bu soruya verilebilecek en genel ve sade cevap daha iyi iş fırsatları yönünde olmasıdır

5) 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz ?

Bu sorunun gerçek anlamı : Bu şirketle uzun süre kalacağınıza dair teyittir?" Yani Müdür olmak için izlemeniz gereken yoldaki adımları gösterecek bir yol haritası çizin. Bu adımlar sizin gizli silahınız olacak. 
Bunlar sizin kariyeriniz boyunca kontrolün sizde olduğunu gösterir.

6) Stres ve baskıyla çalışabilirsiniz? 

En sık sorulan sorularından biri stres nasıl başa çıktığınızdır. Stresli zamanlarda çok daha iyi odaklanırım. Strese karşı en iyi korunma yolu , iyi stres ve kötü stres arasında sağlıklı denge kurmaktır. 

Yeni şeyler üretmek için iyi strese ihtiyacım vardır. Stresli iş ortamlarında çalışmanın daha eğlenceli olduğunu düşünüyorum Stresle başa çıkmak için  yürüyüş. Yaparım,bu benim için en iyi stres gidericidir. Baskı altında olduğumda odaklanırım ve işlerimi tamamlarım. Baskının olduğu dinamik ortamları eğlenceli buluyorum.

7)  İş hayatınızda en büyük başarınız ve başarısızlığınız nedir?

Bu sorulara cevap vermenin en güzel yolu başvurduğunuz iş pozisyonuyla uyumlu olabilecek başarılarınızdan bahsetmektir. CV’nizi ve iş ilanını tekrar gözden geçirin.  Başarılarınızla ilgili bir soru sorulduğunda geçmiş pozisyonunuzda neler başardığınıza dair spesifik bir örnek verin. 

Başarısızlıklarınızla ilgili sorular,Başarısızlığınızı kabul etmekten çekinmeyin. Belki çok yoğundunuz ve bişeyleri gözden kaçırdınız. Belkide daha fazla satış isterken potansiyel bir müşteriyi kaybettiniz. Herkes hata yapar. Mühim olan, hatanın farkında olmanız ve bundan ne öğrendiğiniz.

8) Bu işi neden istiyorsunuz?

Neden bu işi istiyorsunuz?  Unutmayın ki başvurduğunuz iş pozisyonuna ve özel koşullarınıza bağlı olarak cevaplarınızı düzenleyebilirsiniz.“Neden bu işi istiyorsunuz?” sorusuna verebileceğiniz yanıt, Bu işi istiyorum çünkü satış ve pazarlama gibi yetkinliklerimle uyuşuyor. Daha öncede belirttiğim gibi bir önceki işimde yıllık büyüme oranını %22 arttırdım. Buna ek olarak birlikte çalışacağım ekip muhteşem görünüyor. Bu şirketin yükselişte olduğunu net bir şekilde anladım. İnternet sitenizde bir sürü yeni ürünün yakın zamanda piyasaya sürüleceği yazıyor. Bende bu büyümenin bir parçası olmak istiyorum.

9) Sizi neden işe almalıyız?

İşverene Şirketi araştırdığınızı,hatta takip ettiğinizi gösterin ve o şirkette çalışmak istediğinizi ,iş tecrübeleriniz ve becerilerinizle ilgili  örnekler vererek pozisyon için en iyi aday olduğunuzu kanıtlayın Olumlu olun ve şirkete olan ilginizi yineleyin..

Örneğin, Daha önce de ABC  firmasında mimar olarak çalışmıştım. Sizin de ilanda verdiğiniz kriterlere uygun olduğumu düşünüyorum.

10) Maaş beklentiniz ne?

Maaş konusunda konuşmaya başlamadan önce, başvurduğunuz pozisyonunun piyasasını bilmeniz gerekir.. Buradan yola çıkarak maaşın ne kadar olması gerektiğini öngörebilirsiniz.. ücret beklentinizin pozisyona ve tazminat paketine göre değişeceğini belirtiniz..

Daha önce yaptığınız maaş araştırmalarına bağlı olarak maaş aralığı sunabilirsiniz.


Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam