Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

KEMPINSKI HOTEL BARBAROS BAY BODRUM'UN GENEL MÜDÜRÜ MEHMET FERMAN DOĞAN İLE KEYİFLİ BİR SÖYLEŞİ GEÇEKLEŞTİRDİK!

Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum'un Genel Müdürü Mehmet Ferman Doğan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

KEMPINSKI HOTEL BARBAROS BAY BODRUM'UN GENEL MÜDÜRÜ MEHMET FERMAN DOĞAN İLE KEYİFLİ BİR SÖYLEŞİ GEÇEKLEŞTİRDİK!

Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum'un Genel Müdürü Mehmet Ferman Doğan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

KEMPINSKI HOTEL BARBAROS BAY BODRUM'UN GENEL MÜDÜRÜ MEHMET FERMAN DOĞAN İLE KEYİFLİ BİR SÖYLEŞİ GEÇEKLEŞTİRDİK!
04 Haziran 2022 - 10:17

Fiyatlar son zamanlarda çokça konuşuluyor...artan enflasyon sizi nasıl etkiledi? Burada  maliyetlerden biraz bahsedelim? Oda fiyatlarını nasıl revize ettiniz? Sizce bu yaşanan fiyat artışları normal mi? Bu artışlar özellikle yerli turisti nasıl etkiliyor?

Enflasyon tabiî ki turizm sektörünü olumsuz etkiliyor.Bununla birlikte bizde fiyatları yukarı yönlü revize ediyoruz.Fakat,  luxury segment oteller enflasyondan çok etkileniyor diyemem.Zaten kalbur üstü tabir edilen çok elit bir pazara hitap ediyoruz.Burada bizi etkileyen asıl etken kaliteli hizmet.Bu sınıf otel misafiri için asıl önemli olan kaliteli hizmet.Hizmet kalitesinde geri düşmemek lazım.

Fiyat artışlarının normal olduğunu söyleyemem.Bununla birlikte ekonomiler pandemi döneminde piyasa sürülen fazla paraları geri çekmek ve enflasyonu düşürmek zorundalar.Özellikle orta sınıf ve alt sınıf yerli turist enflasyondan olumsuz etkileniyor.

Rekabetçilik açısından konuşursak, işte Yunanistan, İspanya, İtalya, Fransa gibi rakiplerimizden nasıl ayrışabiliriz? Hem avantajlarımız hem de dezavantajlarımız neler? Fiyatlar olarak ne kadar rekabetçiyiz?

Akdeniz çanağı turizm için tam bir ateş çemberi.Rekabet çok fazla.Biraz ironik gelebilir ama bu ülkelerden ayrışmamız artık çok zor.Bu sene zaten bizden çok öndeler.İspanya ve Yunanistan bizden önce doldu ve rakamlarda rekora koşuyorlar.İtalya ve Fransa’ya mevcut konjonktürde rakip bile olamayız.Çünkü; politik gerilim ve jeopolitik riskler bizi geriye düşürüyor. Avrupalı tur operatörlerine baktığımızda öncelikli olarak bu ülkelerin satıldığını görüyoruz.Şöyle ifade edeyim; Akdeniz çanağında doğal güzellikler, kültür ve tarih açısından Türkiye’ye rakip olabilecek bir ülke yok.Fakat, jeopolitik riskler en büyük dezavantaj olarak bize zarar veriyor.Sadece vatandaşlarının talepleri nedeniyle uçak koyuyor ve Türkiye’yi satıyorlar.Fiyatları karşılaştırdığımızda kalite ve fiyat olarak da onlardan daha iyi bir seçeneğiz aslında.

Lüks Turizme bakarsak Türkiye’de ne kadar gelişim gösterdi son senelerde? Yurtiçi harcamalarında ne kadar yol katettik? Turistlerin harcamalarında yükseliş var mı?

Lüks turizm son dönemlerde büyük ivme kazandı ve turistlerin harcamaları arttı.Dünya turizm örgütü rakamların artacağını öngörüyor.Araştırmalar, 2022 yılında eğlence ve iş amaçlı uçuş rezervasyonlarının pandemi öncesi seviyeleri aştığını, yolcu gemilerine, otobüslere ve trenlere yapılan harcamalarda ise önemli gelişmeler yaşandığını ortaya koyuyor. 2022'de geçen yıla kıyasla 1,5 milyardan fazla yolcunun uçakla seyahat edeceği tahmin ediliyor.Bu şunu gösteriyor elit turizm tabakası turizmden ve lüksten vazgeçmiyor.Türkiye’de bunu keşfetti.Ve bu bağlamda yatırımları arttırıyor.Lüks turizmden daha çok pay almaya çalışıyor.

Turist profilinde bu sene bir değişiklik var mı? Avrupalı ve Amerikalı turistlerin ilgisi nasıl? Rusya-Ukrayna gerginliği bu sezonu nasıl etkiliyor?

Rusya ve Ukrayna pazarında düşüş mevcut.Bu pazarlardan 3 milyon turist gelirse ne ala.Avrupa pazarlarında ise rotamız Almanya ve Birleşik krallık buralardan umutluyuz.Amerikalı turistlerin ilgisi de oldukça yüksek.Rusya Ukrayna gerginliği sektörü olumsuz etkiliyor.Fakat, Alternatif pazarlar ile sektör çözüm yaratmaya çalışıyor.Bu pazarlarda ciddi turist düşüşü yaşanıyor.Rus turistler gelmek istiyor fakat yaptırımlar uçuşların kısıtlı yapılmasına neden oluyor.

Artık Türkiye bir düğün organizasyon mekanı da oldu...özellikle Hindistan ve Pakistan’dan çok ilgi var. Sektör buradan ne kadar gelir elde ediyor?

Düğün turizmi Dünya çapında 300 milyar Dolarlık hacme sahip .Biz bir düğün destinasyonu olarak buradan aldığımız payı arttırmak istiyoruz.Türkiye özellikle son yıllarda bir düğün destinasyonu olarak öne çıkmaya başladı.Ve düğünler turizm sektörü için iyi bir gelir kaynağı yaratıyor.

Turizmde olmazsa olmaz ayak uydurmamız gereken yeni Trendler neler?

Yeni nesile dönük hizmet sunmak çok önemli. 18-34 yaş arası seyahat edeceklerin %50'lik bir dilimi oluşturması bekleniyor.Teknoloji patlaması (Dijital pazarlama) ,otantik gastronomi turizmi, yenilikçi seyahat yaklaşımları, çok kuşaklı seyahat yeni trendler olarak karşımıza çıkıyor.

Sektöre mesajlarınız? 

Turizmde umutsuz olmak için hiçbir sebep yok.Yeter ki kendimizi güncelleyelim ve doğru yönde çalışalım.Turizm sektörü artık krizlere karşı bağışıklık kazandı.Bu bağışıklık bizim sorunları çözmemizi sağlıyor.Türkiye adeta bir açık hava müzesi.Politik gerilimler azaldığında Türkiye’nin turizmde çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum.

Reklam
Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam