Reklam
Reklam
Reklam

Murat AKKOÇ: " Turizmci mutsuz ve umutsuz "

Maliyet ve gelir danışmanı Murat Akkoç turizmdeki kalifiye personel sorununu analiz etti.İşte Murat Akkoç'un yazısı...

Murat AKKOÇ: " Turizmci mutsuz ve umutsuz "

Maliyet ve gelir danışmanı Murat Akkoç turizmdeki kalifiye personel sorununu analiz etti.İşte Murat Akkoç'un yazısı...

Murat AKKOÇ:
28 Haziran 2021 - 09:24

Merhabalar Sayın Okuyucular, bu yazıyı yazmamım sebebi ,ülkemizdeki turizm gelirlerinin pandemi nedeniyle düşmesi ve kalifiyeli personellerin özellikle dil bilenlerin yurtdışında çalışmaya gitmesi veya gitmeyi düşünmeleri , sektör değiştirenlerde oldu bu dönemde.

Pandemi’ye rağmen otel inşaatları devam etmekte ve yeni oteller açılmaktadır, ama tam tersi bir şekilde kalifiyeli personeller yurtdışına gitmekte veya sektör değiştirmektedir.

Kalifiyeli personeller neden yurtdışına gidiyor veya sektör değiştiriyor, genel olarak sektörden takip ettiğim , konuştuğum arkadaşlarım ve gözlemlerinden yola çıkarak bir takım sonuçlar elde ettim, aşağıdaki maddelerle açıklamaya çalışacağım.

1- Enflasyon sebebiyle aldığımız ücretin bir değeri kalmıyor ve para hemen bitebiliyor, bu yüzden yurtışında çalışmaya gidenler olabiliyor, ve bu sebeple kalifiyeli personel azalıyor.

2-Kısa çalışma ödeneğinde bazı oteller ödeneğin dışında ne kadar ücret kalıyorsa , personellerin maaşlarını tamamlayan oteller oldu ve bunlar kalifiyeli personeli ellerinde tutabildiler, ücreti tamamlamayan otellerde ise personel mutsuz ve umutsuz , başka otellerde ve sektörlerde iş buldular veya aramaya devam ediyorlar, bu sebeple kalifiyeli personellerini kaybediyorlar.

3-Otel içerisinden üst yöneticiler mevkii, makamlarından olmamak için altındaki personeline iş öğretmiyor ve onun yükselmesine engel olmasından dolayı da çoğu kalifiyeli personel sektörden soğuyor veya yurtdışına çıkma planları yapıyor.(sadece otelciliğe özgü birşey değil)

4-Bazı otellerde personel yemeği çok kötü geliyor özellikle catering ile çalışanlar , yemeğin ne alakası var diyeceksiniz, ama yemek önemli ,çalışanların daha motivasyonlu ve mutlu çalışmasını sağlayabilirsiniz, araştırmalarda bu yönde.
 
Kalifiyeli personellerin çoğu gittiği için bir ara yabancı çalıştırma sınırını kaldıracaklardı ama itirazlardan dolayı şu anlık beklemede .
 
Otelcilik global bir iş olduğu için dil bilenler çoğunlukla yurtdışına gidebilmektedir, bu sebeplede ülkemizde çalıştıracak personel bulamıyoruz, nedenlerini yukarıda sıralamıştım.

Kalifiyeli personelin gitmemesi için kanunlar getirilmeli , her önüne gelen otel açmamalı ,bunun bir standarları olmalı, yoksa liyakatsiz yöneticiler çoğaldıkça insanlar sektörden kaçıyorlar.

İşverenler genel olaral şöyle düşünüyor, "nasıl olsa başka personel bulurum" ama bulamıyorlar , global bir iş olduğunun halen farkında değiller çünkü...

Böyle düşünmelerinin sebepi ,çoğunun inşaat veya tekstil sektöründen geldiği , o sektörlerde iş gücü daha kolay bulunabiliniyor çünkü.

Umarım bu yazıdan sonra devletimiz ilgili konuya eğilir ve işverenlerde bunun farkına varır.

Teşekkürler

Murat AKKOÇ
Mali Müşavir

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam