Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Mutfak sanatında başarıya giden yollar !

Mutfak sanatının en tecrübeli isimleri arasında gösterilen tecrübeli Executive Chef Ali Rıza Dölkeleş'ten mutfak yönetiminde başarılı olmak ve başarılı bir şef olmak için altın değerinde bilgiler..

Mutfak sanatında başarıya giden yollar !

Mutfak sanatının en tecrübeli isimleri arasında gösterilen tecrübeli Executive Chef Ali Rıza Dölkeleş'ten mutfak yönetiminde başarılı olmak ve başarılı bir şef olmak için altın değerinde bilgiler..

Mutfak sanatında başarıya giden yollar !
09 Nisan 2019 - 16:53

Öncelikli olarak başarının yolu her işte ve meslekte olduğu gibi yaptığımız işi kalben, ruhen sevmekten ve o işi yaparken mutlu olmaktan geçer. Mutfak sanatında da böyledir; yaptığımız, icra etmeye çalıştığımız sanatımızı severek ve içtenlikle yapmalıyız.
 
Başarılı bir şef olmak bu sanatı yapan her mutfak gönüllülerinin hedefidir. Bu yolda ise kişi kendinden vermelidir, özverili olmalıdır, araştırmacı olmalıdır, yenilikçi olmalıdır, samimi dürüst olmalıdır, disiplinli, saygılı olmalıdır. Bu meziyetleri bulundurduğunda ve hedefini iyi belirlediğinde ise başarı kaçınılmazdır. Mutfak sanatına kendisini, hayatını adamış, mutfak artık yaşam biçimi olmuş, bu havayı devamlı teneffüs ederek hayatına biçim vermektedir.

Burada göz ardı edemeyeceğiz en büyük meziyet ise bu sanatta kişilikli, saygın ve dürüst olmak gerekir. Aşçının hisleri duygu ve düşünceleri kuvvetli olmalı, icra ettiği sanata kendisinden, duygularından yenilikler katmalı. Bu duygu ve yenilikçiliğini barındıramayan kişi asla başarılı, seçkin, saygın bir şef olamaz.
 
Burada biz şeflere büyük görevler düşmekte, yarınlarda mutfaklarımızı bırakacağımız gençlere destek vermeliyiz, sahip çımalıyız. Bilmeliyiz ki her bir birey yarınlarda Türk Mutfağının birer neferi olacaktır. Biz nasıl yetiştirir isek o kültür ve bilgi ile bizi temsil edeceğini unutmamalıyız. Biliyorum ki çok iyi kaliteli, yenilikçi ve zamanın teknolojisini iyi kullanan gençlerden oluşan, mutfak timi geliyor bu bizim ve Türk mutfağımız açısından sevindirici. Bu gençlerimizi de mutfaklarımızda özgüven aşılayarak sahip çıktığımızda yarınlarda Türk Mutfağı adına neler yapacağı ne gibi başarılara imza atacaklarını tahmin edebilirsiniz.
 
Ben öğrencilerime devamlı şunu vurgulamaktayım. Başarılı bir şef olmak istiyorsanız kendinize hedef olarak model bulun sizin için başarılı gördüğünüz kişiyi örnek alarak bu sanatınızda sizin yol göstericiniz olsun, göreceksiniz ki hedeflerinize daha çabuk ulaşacaksınız. Asla bu meslek içerisinde dürüst olun, kişilikli olun, renkli dünyalara kapılmayın ve de kişilikli olun. O zaman saygın ve başarılı etrafı tarafından sevilen sayılan bir şef olursunuz.
 
‘’ Sevdiğim Sözler ‘’
 
Tık, tık, tık…
 
Kim o? Hazırlan Gidiyoruz. Sen Kimsin? Nereye Gidiyoruz? Sıran geldi gerçek evine gidiyoruz. Gerçek ev mi? Sen! Yoksa!
 
Evet. Hadi gidelim. Dur bir dakika… Bir sürü yarım işim var. İş yarım kalmaz. Birileri tamamlar. Oyalanma artık.

Çocuklar, onlar daha çok küçük, bari vedalaşsaydım.
 
Sen olmadan da büyürler, hadi bekliyorlar.
 
‘’Bekliyorlar mı? Onlarda Kim? Gidince görürsün. Anladım. Anladım ama kalbini kırıp, gönlünü alamadıklarım, iyiliğini görüp, karşılık veremediklerim var. Anlayacağın borçlu gitmek istemiyorum.’’
 
Bunu zamanında düşünseydin!
 
Zamanında mı? İyi de ben daha zamanım var sanıyordum.

Hepiniz aynısınız… Zaman dediğin, içinde bulunduğun an… Bunun ötesi yok.

Keşke, Keşke… Devam etme. Bu  günü yaşarken hep yarın var gibi davrandı.Üstündeki üniformanın sorumlulukları var..Yerine getirmedin..Bu sana bir uyarı.Şimdi gitmiyoruz… Ama her an gidebiliriz..Bir daha geldiğimde önünde umut, arkanda pişmanlık olmasın!
 
Evet, dostlar daima devam edecek gibi koşacağız ama yarın da gidecek gibi etrafımızı, kendimizi seveceğiz.
 
Damak Tadınızdan ‘’Bir Tutam Lezzet’’ Eksik Olmasın
 
Ali Rıza DÖLKELEŞ
Limak Limra Hotel / Food EDİTÖR

[email protected]
www.chefard.com

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam