Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Mehmet Ferman Doğan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik

Ülkemizin önemli otel danışmanlık firması Hotel by MFD Consulting’in kurucusu turizm danışmanı Mehmet Ferman Doğan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Mehmet Ferman Doğan’ın otelcilikte başarının sırlarını paylaştığı bu keyifli söyleşiyi siz değerli okurlarımız ile paylaşıyoruz.

Mehmet Ferman Doğan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik

Ülkemizin önemli otel danışmanlık firması Hotel by MFD Consulting’in kurucusu turizm danışmanı Mehmet Ferman Doğan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Mehmet Ferman Doğan’ın otelcilikte başarının sırlarını paylaştığı bu keyifli söyleşiyi siz değerli okurlarımız ile paylaşıyoruz.

Mehmet Ferman Doğan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik
28 Eylül 2021 - 08:52

SİZİ KISACA TANIYABİLİR MİYİZ ?
 

2 Şubat 1981 tarihinde Şanlıurfa'da doğdum.İngiltere'de Wolwerhamton Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümün’den mezun oldum.Daha sonra burs kazanarak İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi'nde İşletme dalında yüksek lisans yaptım.Akabinde ise Oxford Brookes üniversitesi'nde otel müdürleri için hazırlanmış olan otel işletmeciliği eğitimini başarıyla tamamladım.Turizm ve otelcilik benim için bir tutku.İnsanlara unutulmaz konaklama deneyimleri yaşatmayı ve başarılı otel projelerinin altına imza atmayı seviyorum.

Chaine des Rotisseurs juri uyesi ve Master of Food and Beverage kitabının yazarıyım.İyi derecede İngilizce ve Rusça biliyorum. İngiltere, Rusya ,Türkiye ve Ortadoğu'daki turizm sektörünün seçkin markalarında üst düzey yöneticilik ve genel müdürlük görevlerinde bulundum.2008 yılından itibaren Otel ve Yiyecek & İçecek İşletmeciliği alanında sahibi olduğum Hotel by MFD Consulting şirketinde Serbest Danışman olarak turizm sektörüne hizmet ediyorum.

OTELCİLİKTE BAŞARILI OLMANIN PÜF NOKTALARI NELER?


Günümüz otel yöneticileri rekabet yarışında geri kalmamak için hem sahip oldukları işgücünün motivasyon düzeyini en yüksek noktada tutmaya çalışmakta hem de tesislerinin müşterilerine sağladığı imkânları sürekli geliştirme çabasına girmektedirler.Konaklama sektöründe müşteri ile etkileşim yoğun ve sürekli olduğundan hangi görev yerine getirilirse getirilsin tüm çalışanların desteğini almak şarttır.

Otelciliğin filozofisini layıkıyla yaşayarak ve yaşatarak otel çalışanlarının mesleki kariyer rotası ve zirve yolculuğunda kişisel gelişiminde yeteneklerini ortaya çıkarmak çok önemli.Başarılı bir  organizasyonu hayal kırıklığına uğratmayan, tekrar tekrar tercih edilen “Gözü kapalı bu otelde tatil yapılır” dedirten otel efsaneleri yıllarca süren çalışmalar ve büyük özveri sonucunda ortaya çıkıyor.Herkes otel açabilir ama herkes otelcilik yapamaz.

OTELCİLİĞİN ALTIN ANAHTARI VEYA ŞİFRELERİ NELERDİR?


En büyük hayalim, bir gün mutlaka gerçek Türk Otel Konsepti ile A' dan Z'ye bir otelcilik anlayışını uygulayabileceğim bir otel açmak.İçten gelen selamlama ve tebessümle başlayan iletişimin devamında vereceğiniz tüm hizmetlerden duyulacak memnuniyetlerin şaşırtıcı oranda arttığını göreceksiniz.Tebessüm ile selamlamanın maliyetinin sıfır olduğu asla unutulmamalı.

İsmen hitap: Konuklarınızı, eşlerini ve hatta çocuklarını mutlaka isimleriyle hitap ederek karşılayınız ve uğurlayınız.

Yer ve yön tarifi: Konuklarınıza  otel içerisinde sordukları yerleri kesinlikle el işaretleri ve benzeri yöntemler ile tarif etmeyiniz. Mümkün ise gideceği mekanın yakınına kadar bizzat eşlik ediniz.

İnisiyatif ve yetki: Misafir memnuniyetsizliklerinin giderilmesi bir numaralı öncellikli işimizdir.

Hijyen ve güvenlik: Belirlemiş olduğumuz hijyen ve can güvenliği sistemlerini bilmek, uygulamak ve uyarmak misafir memnuniyeti için hayati önemde.

Operasyonel sisteme hakim olmak: En iyi ve en doğru şekilde hizmet vermek için standartlara ve sisteme vakıf olmalısınız.

Gelişime ve kaliteye katkıda bulunmak: Otel çalışanlarının uygulanabilir önerileri göz ardı edilmemelidir.Fikrinizin kabul görmemesi ve mantıksız bulunması korkusu tam aksine sizi bu konuda daha cesur yapmalıdır.Önerilerinizi söylemeye başlamış olmanız yakında daha iyi fikirler bulacağınızın işaretidir.

Konukların memnuniyeti: Bizler konuklarımızın tatil deneyimlerini mükemmel kılmak için onların bizden beklediğinin daha fazlasını sunmalıyız.Olağan dışı haller hariç her zaman ilk önceliğimiz konuklarımızın memnuniyetinin sağlanmasıdır.Tüm otel çalışanlarımız misafir memnuniyeti için her türlü çaba ve özveriyi göstermekten birinci derecede sorumludur.

Sonuç itibari ile bakmak ve görmek arasındaki ince ayrıntıda kendi milletini memnun edemeyen bir otel hiçbir ülkenin vatandaşını mutlu edemez.Otelcilikte başarının yolu önce kendi vatandaşını memnun eden bir otelcilik anlayışını yaşatabilmektir.

OTEL İŞLETMELERİNDE REKABET ÜSTÜNLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELER ?


Küreselleşme ve bilgi teknolojilerinde son yıllarda gözlenen gelişmelerin ulusal ve uluslararası sektörlerde yol açtığı değişimler turizm ve seyahat sektörünü de yakından ilgilendirmektedir.Turizm işletmeleri, talebin esnekliği, sunulan hizmetin üretim ve tüketiminin aynı zaman diliminde olması ve hizmetin stoklanamaması gibi sektöre özgü özelliklerinden dolayı değişen çevre koşullarına daha hızlı uyum sağlamak zorundadırlar.

Bu nedenle, turizm işletmelerinin kar elde etmek, mevcut pazar paylarını korumak ve daha da önemlisi yeni pazarlara girmek için gerekli önlemleri almak konusunda değişik politikaları geliştirmeleri beklenmektedir.

İşletmelerin artan rekabet ortamında faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdürebilmeleri için hizmetlerin kalitesinin ve güvenilirliğinin yükseltilmesi, çeşidinin arttırılması, kişiye uygun hizmet verilmesi, istek ve beklentilerinin hızlı bir şekilde karşılanması ve gelişmiş teknolojilerin kullanılması pazarda rekabet üstünlüğü sağlayacaktır.

OTEL SATIŞ VE PAZARLAMASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?


ANLATMAYA DEĞER BİR HİKAYENİZ OLMALI
Oteliniz insanların duymaktan hoşlanacağı ve arkadaşlarıyla paylaşacağı bir hikaye anlatmalı.Kaliteli hizmet her şeyin temelidir.Ancak, dikkat çekici olmak da çok önemlidir.Sıcak yaz günlerinde check-in sırasında müşterinize sunacağınız buz gibi bir içecek yada soğuk bir havlu servisi veya misafirleriinize sunacağınız lokal lezzetler bu yolda iyi bir başlangıç sayılabilir.Yine otelinizin geliştirdiği kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, geçmiş başarıları, ağırladığı önemli isimlerin oteliniz hakkındaki izlenimleri gelecek konuklara otelinizin hikayesi hakkında bilgi verebilir ve tercih edilirliğinizi arttırır.

YEREL VE ULUSAL BASIN
Halkla ilişkiler iç pazara ulaşmak için her zaman çok önemlidir.Yerel ve ulusal basın mensuplarıyla ve editörlerle iyi ilişkiler kurmalısınız.Onlar gündemi belirlerken siz hep listenin başında olursunuz.

OTA (ONLINE SEYAHAT ACENTALARI)
Dijital çağda oteller başta olmak üzere tüm sektörler için internet en önemli satış kanalı haline geldi. Online acentaların komisyon oranları ve iş modelleri oldukça çeşitli.Onları iyi analiz edin ve genel stratejinize değer kattıklarından emin olun.Sadece direkt satış çabalarınıza zarar veren ve işi sizden uzaklaştıranlarla çalışmayın.Gerçekten satışlarınızı yükselten online acentaları tercih edin.



DESTİNASYON PAZARLAMA
Bu konuda uzmanlaşmış kuruluş veya şirketlerle yakınlaşmalısınız.Şirket veya tatil gruplarını düşük ve orta seviye talep dönemleri için etkilemelisiniz.Böylece otelinizin pazarını çeşitlendirebilirsiniz.

TURİZM VE KONGRE BÜROLARI
Yerel turizm ofisinizle sürekli olarak iletişimde kalın ve size nasıl yardımcı olabileceklerini,otelinizi tanıtmak için bir şeyler yapıp yapamayacaklarını öğrenin.İnternet sitelerinde yer edinmeye ve kentinize yeni gelen turistlere tanıtıldığınıza emin olun.Kongre büroları da sizin diğer en iyi arkadaşınız.Bürolara gelen her teklifte ilk düşünülen markalardan bir olmaya bakın.

İNTERNET SİTESİ VE ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU
Otelinizin internet sitesinin optimizasyona kesinlikle ihtiyacı var.Eğer internet sayfanız aracılığıyla direkt satış yapmak istiyorsanız site tasarımından önce anahtar kelimelerinizi planlayın.Siteniz ne kadar güzel olursa olsun insanlar oraya ulaşamıyorsa satış yapamazsınız. Arama motoru optimizasyonu olmadan sanal satış başarısı imkansızdır.Burada çeşitli SEO modellerini mutlaka kullanmalısınız.

SOSYAL MEDYA VE YORUM SİTELERİ
Facebook, Twitter, FourSquare, Instagram  ve Youtube gibi sitelerde profil edinin. Bunu zaten bugüne kadar halletmiş olmanız gerekirdi.Sosyal medyada aktif olarak yer almak ve taze içeriklerle her hafta veya her ay güncel kalmak şart.Bir blog tüm bunlar için harika bir araç olabilir.Ardından sanal ününüzü yönetmeye başlayabilirsiniz.TripAdvisor ya da Yelp gibi sitelerde müşterilerinizin sizin adınıza yorum yapmalarını sağlayın.Sosyal medya profilleriniz ve yorum sitelerindeki varlığınız aktif ve dinamik olmalı.Yorumları cevaplamayı sakın unutmayın.

MOBİL MECRA
En sonunda oteller web sitelerini akıllı telefonlara taşımaya başladılar.İşe anlaşılır, basit, otelinizin lokasyonunun kolayca tespit edilebileceği, bir görsel galeriye sahip alanla başlayın.Google, yandex vb tüm arama motorlarında adres kaydınız olsun ve puanlamanız yüksek olsun.Çünkü konuklarınızın büyük kısmı size oradan bulacaklar.Ardından satış ve rezervasyon motorlarına ve daha ileri seviye mobil çözümlere adım adım ilerleyin. 

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam