Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Otellerde havuz suyu ile ilgili yönetmelik yayınlandı.

"Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Otellerde havuz suyu ile ilgili yönetmelik yayınlandı.

"Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Otellerde havuz suyu ile ilgili yönetmelik yayınlandı.
16 Ekim 2019 - 10:59

İnsan sağlığının korunması, çevre ve yüzme suyu kalitesinin muhafaza edilmesi, yüzme suyu kalitesinin belirlenmesi ve izlenmesi, sınıflandırılması, yönetilmesi ve yüzme suyu kalitesi konusunda halkın bilgilendirilmesi ile ilgili usul ve esasların düzenlendiği Yönetmelik, çok sayıda insanın yüzmesinin beklendiği, yüzmeye izin verilen yada yüzmenin kalıcı olarak yasaklanmadığı tüm yer üstü ve kıyı sularını kapsıyor.

Yönetmelik, yüzme havuzları, kaplıca suları, arıtmaya tabi tutulmuş veya tedavi amaçlı kullanılmak üzere oluşturulmuş sular ile yeraltı ve yerüstü sularından ayrı yapay olarak oluşturulmuş suları kapsamıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yüzme sezonu belirlenecek ve yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonraki ilk yüzme sezonu başlamadan bir ay önce il yüzme suyu komisyonu tarafından bütün yüzme alanları tanımlanacak. İzleme, il sağlık müdürlüğü tarafından yönetmelik ekinde belirtilen parametreler için yapılacak. İzleme noktası, il sağlık müdürlüğü tarafından yüzme suyu içerisinde, en fazla sayıda yüznein beklendiği yada yüzme suyu profiline göre en yüksek kirlilik riskinin beklendiği yer olarak belirlenecek. İl sağlık müdürlüğü tarafından her yüzme sezonu öncesinde bir izleme takvimi oluşturulacak ve yüzme suyu izlemesi bu takvime göre yapılacak.

Yüzme suyu kalitesinin değerlendirilmesi; her yüzme suyu için o yüzme sezonu ile birlikte önceki 3 yüzme sezonu için toplanan yüzme suyu veri seti kullanılarak yüzme sezonu bitiminde ekte belirtilen yönteme göre Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak. Kalite değerlendirmesi yapılan yüzme suyu, sezon sonunda Sağlık Bakanlığı tarafından zayıf, yeterli, iyi veya mükemmel olarak sınıflandırılacak.

Yönetmeliğin yayımı tarihinden 6 yıl sonraki ilk yüzme sezonu sonu itibarıyla tüm yüzme sularının en az yeterli olmasını sağlamak ve mükemmel yada yeterli olarak sınıflandırılan yüzme sularının sayısını arttırmak için ilgili idare tarafından uygun görülen gerekli her türlü tedbir alınacak veya aldırılacak.

Çevre standartlarının geliştirilmesi, doğal kaynakların ve insan sağlığının korunması amacıyla yüzme sularının sağlıklı bir ortam halinde muhafaza edlemsi esas olacak. Yüzme alanlarınd aher türlü atık suyun kıyıdan deşarj edilmesi yasak; arıtılmış atık suların daji kıyı koruma bandı dışına deşarj edilmesi zorunlu olacak. Kıyı koruma bandı mesafesi Ege ve Akdeniz kıyılarında 500 metre, Marmara ve Karadeniz kıyılarında 300 metre olacak. Yüzme alanlarını besleyen akarsu ve kuru akarsu yataklarına sözkonusu su ortamlarının kalitesini bozacak şekilde atık su deşarjına izin verilmeyecek.

Yönetmelik kapsamında yapılan izleme çalışmaları sonucunda elde edilen değerlerin sınır değerleri aştığı hallerde ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekli denetimleri yaoacak. Bunlar dışında yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerin Yönetmeliğe uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetleme yetkisi Sağlık Bakanlığı'na ait olacak.

2006/7/AT sayılı Yüzme suyu Kalitesinin Yönetimine İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Konsey Direktifi göz önünde tutularak hazırlanan Yönetmelik ile 9/1/2006 tarihli ve 26048 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği (76/160/AB) yürürlükten kaldırıldı. Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Yönetmelik hükümlerinş, Sağlık Bakanı ve ÇEvre ve Şehircilik Bakanı müştereken yürütecek.

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam