Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

TOLGA BARIŞ BADUR: "TURİZMDE STRATEJİ GELİŞTİREMİYOR, ÖNGÖRÜLÜ OLAMIYORUZ"

Turizm sektöründeki başarılı çalışmaları ile adını sıkça duyduğumuz deneyimli turizm profesyoneli Tolga Barış BADUR küresel ekonomik ve politik gelişmeler kapsamında turizmi değerlendirdi.İşte Tolga Barış Badur'un önemli açıklamaları...

TOLGA BARIŞ BADUR: "TURİZMDE STRATEJİ GELİŞTİREMİYOR, ÖNGÖRÜLÜ OLAMIYORUZ"

Turizm sektöründeki başarılı çalışmaları ile adını sıkça duyduğumuz deneyimli turizm profesyoneli Tolga Barış BADUR küresel ekonomik ve politik gelişmeler kapsamında turizmi değerlendirdi.İşte Tolga Barış Badur'un önemli açıklamaları...

TOLGA BARIŞ BADUR:
06 Aralık 2023 - 11:25

2023 yılı sezonu gelen ziyaretçi sayısı bakımından oldukça olumlu geçti.Her ne kadar Ukrayna'daki savaş nedeni ile Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, artan enflasyon ve jeopolitik gelişmeler turizmi olumsuz etkilese de veriler ışığında turist rakamlarının arttığını görüyoruz.

Rusya Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında ilk sıradaki yerini korurken, Almanya ikinci, İngilizler ise üçüncü sırada yer aldı.Rusya’nın uyguladığı askeri operasyon nedeniyle 2022 yılının şubat ayından beri Türkiye’ye gönderdiği turist sayısında düşüş kaydeden Ukrayna pazarında ise ivme tersine döndü.Bununla birlikte henüz kişi başı harcamada istenilen seviyelerde değiliz.

2023 yazında yaptığımız en büyük hata  artan enflasyon  ve Ruble'deki düşüş nedeni ile özellikle Rusya pazarında premium oteller üzerindeki talep düşüşünü öngörememek.Nitekim Premium oteller yoğun sezonda tam doluluklara ulaşamadılar.Oysa en yüksek gelir bu otellerde konaklayan turistlerden elde ediliyor.Olumsuz tablo ile karşılaşan otellerimiz yüksek sezonda fiyat rekabetine girmek zorunda kaldılar.

AirBnb gibi önemli bir oyuncu da turistler için alternatif bir konaklama olunca otellerimiz zor durumda kaldı.Neticede daha sezon bitmeden Airbnb düzenlemelerini ve fiyat rekabetini gündemimize aldık.Kısacası öngörüsüzlük yine bizim için sıkıntı oldu.Oysa tüm jeopolitik ve ekonomik gelişmeleri değerlendirmek ve sorun büyümeden önlem almak gerekiyordu.

Rakamlar ve beklentiler 2024 yılında turizm hareketinin artarak devam edeceğini gösteriyor.Nitekim küresel büyüklükteki turizm operatörlerinin ve turizm oteritelerinin açıklamaları da bunu teyit ediyor.Cari açığın kapanması noktasında ülkemizin artan döviz ihtiyacını karşılamamız için ülke olarak büyüyen bu turizm passtasından daha çok pay almamız gerekiyor.İşte bu noktada yapmamız gereken bazı ev ödevlerimiz bulunuyor.

Bu ödevleri şu şekilde sıralayabilirim;
 

  • Önemli Turizm pazarlarındaki rakiplerimiz Turizmde önemli hamleler yapmaktalar.Bu hamlelere karşı stratejiler geliştirmeliyiz.Birleşik Arap Emirliklikleri, Yunanistan ve Mısır en büyük pazarlarımızda önemli çalışmalar yürütüyorlar.
  • AirBnb kiralamalar için düzenlemeler yapılmalı.Fakat rekabet tamamen ortadan kaldırılmamalı.Ciddi bir denetim mekanizması ile otellerin hakları korunabilir.
  • Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tanıtım faaliyetlerini Seyahat acentaları ve oteller ile koordineli bir şekilde yürütmeli,
  • Turizm sektörünü destekleyecek bir kur politikası yürütülmeli,Çoğu zaman yüksek kur turizmdeki rekabet gücümüzü elimizden alıyor.Çünkü, kur enflasyon oranında artmadığında oteller yüksek maliyetler altında eziliyor ve rekabet gücünü kaybediyorlar.
  • Otellerimizin hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla kalifiye personel sorunun çözülmesine yönelik stratejiler geliştirilmeli.Özellikle pandemi sonrası dünya turizminin en önemli sorunu kalifiye personel oldu.
  • Turizmin ekonomiye ve istihdama katkısının farkındalığı ile turizm işletmeleri teşvikler ile desteklenmeli.
  • Önemli turizm pazarlarımızdaki rakiplerimizin çalışmaları analiz edilerek bu çalışmalara yönelik stratejik hamleler yapılmalı,
  • En önemlisi öngörülebilir ve sürdürülebilir bir turizm için küresel ekonomik ve politik gelişmeleri sürekli takip etmeliyiz.

Evet, küresel turizm hareketi büyüyor, insanların tatile çıkma arzusu artıyor.Fakat, biz değişime ayak uydurmaz , tüketicinin tatil tercihlerine yönelik ürünler sunmaz ve rakiplerimizin çalışmalarını görmezden gelirsek mevcut pazarlarımızdaki turizm payınıda kaybedebiliriz.Tıpki Airbnb'nin ortaya çıkıp büyük bir boşluğu doldurarak otel doluluklarını düşürmesi gibi.İşte bu yüzden ivedi şekilde 2024 yılı için çalışmalara başlamalıyız."

YORUMLAR

  • 0 Yorum