Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Vize Başvuru Merkezi

Vize Başvuru Merkezi

Vize Başvuru Merkezi
19 Aralık 2019 - 00:21

Schengen vizesi, sahibine 26 Avrupa ülkesini ziyaret etme şansı veriyor. Bununla birlikte, nereden başvurulması gerektiği konusunda Schengen ülkelerinin çok katı ve net kuralları vardır. Başvuranların çoğu, nerede başvurmaları gerektiğini bilmemektedir. Bilgi eksikliği durumunda yanlış vize başvuru merkezi bünyesinde başvuruda bulunmadıklarını anlayamamaktadır.

Gerekli belgelerin yanı sıra, hangi Avrupa elçiliğine / konsolosluğuna başvurulacağı Schengen vize başvuru sürecindeki en önemli adımlardan ikisidir. Bu yüzden yanlış elçiliğe, konsolosluğa veya başvuru merkezine başvurmak ret ile sonuçlanmamaktadır. Vize başvurunuzu işleme koymaktan sorumlu olan ülke olan ana varış noktanıza dikkat etmelisiniz.
 
Schengen Vizesi İçin Nereye Başvuracağınızı Nasıl Bulabilirsiniz?

Aşağıdaki üç faktör, Schengen vize başvurunuzu nerede yapmanız gerektiği konusunda belirleyicidir:
 

  • Ziyaret edeceğiniz ülke sayısı
  • Her birinde harcayacağınız gün sayısı
  • Schengen’e üye devletlerden bir tanesini ziyaret etmeniz durumunda, ilk adımınızı atacağınız ülke 

Yukarıda verilen üç faktörü belirledikten sonra, aşağıdaki kurallara göre nereye başvuracağınıza karar verebileceksiniz:

Yalnızca bir ülkeyi ziyaret etmeyi planlıyorsanız, o zaman ikamet ettiğiniz şehirde ya da bölgede bulunanSchengen'in diplomatik temsiline başvurmanız gerekir. Bu, konsolosluk ya da elçilik olabileceği gibi resmi olarak sorumlu vize başvuru merkezi de olabilir.
 
  • Birden fazla ülkeyi ziyaret etmeyi planlıyorsanız - başvurmanız gereken yer, her devlette geçireceğiniz gün sayısına bağlıdır.
  • Her birinde eşit miktarda kalmayı düşünüyorsanız, o zaman ilk giriş yapacağınız ülkenin diplomatik temsiline başvurmanız gerekir.
  • Herhangi bir ülkede daha fazla kalacaksanız o zaman daha fazla zaman geçireceğiniz ülkenin diplomatik temsiline başvurmanız gerekecektir.
  • Schengen vize başvurunuzu işleme koymak zorunda olan ana varış ülkenizin hangisi olduğu belli olduğunda, şehrinizdeki diplomatik temsilini kontrol etmeniz önerilir. Schengen hedef ülkenizin bölgenizdeki vize başvurusunu nasıl düzenlediğine bağlı olarak, başvurunuzu aşağıdaki birimlerden birine yapmanız gerekebilir:
  • Elçilikler
  • Konsolosluklar

Vize başvuru merkezi Ayrıca ülkeye bağlı olarak, bazı ülke konsoloslukları ya da başvuru merkezleri birden fazla AB ülkesi için vize verme yetkisine sahiptir. Bu hususa da dikkat etmeniz önerilir.
 
Yanlış Ülkenin Elçiliğine / Konsolosluğuna Başvurursanız Ne Olur?
Yanlış elçiliğe / konsolosluğa başvurmak vize başvurusunun reddedilmesine neden olabilir ya da başvurduğunuz elçilik sizi doğru birime yönlendirebilir. Ancak, bunun anlamı zaman, enerji ve para kaybetmiş olmanızdır (ücretler bu durumlarda iade edilmez). Bu yüzden başvurunuzu nereye yaptığınıza çok dikkat etmelisiniz.
 
Hedef Ülkenizin Şehrinizde Bir Vize Başvuru Merkezi Yoksa?
Schengen vize başvurusunda bulunmak için hedef ülkenizin şehrinizde hiçbir vize başvuru merkezi başvurunuzu şehrinizden sorumlu bölge merkezinde yapabilirsiniz. (ör. Bursa’da yaşarken vize başvurunuzu İstanbul’da yapmak vb.)
 
Bazen ise, Schengen ülkeleri vize başvurusu almayan veya işlemeyen fahri konsolosluklara sahiptir. Bunun yerine, başka bir ülkenin elçiliğine / konsolosluğuna / başvuru merkezine vize başvurusu yapmanızı isterler. Bu gibi durumlarda, başvurunuzu belirtilen şekilde yapmanız gerekmektedir.
 
Vize Başvuru Merkezi Tam Olarak Nedir?
Vize başvuru merkezi, ülke adına vize başvurularını kabul etmeye yetkili, üçüncü şahıslara ait özel bir hizmet sağlayıcıdır. Vize başvuru merkezleri daha sonra başvuru sahibine ve başvurularına ilişkin bilgileri, başvuru sahibinin gideceği ülkenin elçiliği veya konsolosluğu olan vize işlemlerinden sorumlu kuruluşa iletir.
 
Merkezler, ülkelerde vize başvurusunun yapılmasını çevreleyen idari, karar vermeyen faaliyetleri yürütür. Temel olarak vize başvuru merkezleri yurtdışı ziyaretleri için aracılık ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Vize başvuru merkezleri göçmenlik tavsiyesi veremez ve yalnızca bir göçmenlik memuru tarafından karar verilebilecek olan vize başvurusunun sonucunu etkilemez.

Yalnızca vize başvurusu yapma sırasında tamamlamanız gereken belgeler konusunda bilgi verirler. Ayrıca daha kolay vize alabilmeniz için ekstra olarak eklemeniz gereken bilgiler ve belgeler hakkında da tavsiyede bulunabilirler. Dikkat etmeniz gereken noktalar konusunda deneyimli oldukları için sizi uyarırlar. Böylece sorunsuz bir şekilde vizenizi almanıza aracılık etmiş olurlar.

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam