Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Vize İşlemleri

Vize İşlemleri

Vize İşlemleri
15 Aralık 2019 - 13:57

Yurtdışına çıkmayı planlıyorsanız Türk vatandaşlarının vizesiz gidebildiği 90 ülkeden birine seyahat etmeyecekseniz vize işlemleri zorunludur. Ayrıca 16 ülkeye kapıda vize; 10 ülkeye ise online vize kolaylığıyla giriş yapabilirsiniz. Bunun dışında gideceğiniz ülke için konsolosluğa bizzat başvurarak ya da vize başvuru merkezi aracılığıyla işlemlerinizi tamamlamanız gerekmektedir.

Geçmiş yıllarda en popüler vize türleri Schengen, Workand Holiday ve Birleşik Krallık vizesi idi. TL’nin hızlı değer kaybedişi ile ise rotalar mümkün olduğunca Schengen bölgesine çevrilmiş durumda. Kısa bir süre önce Avrupa ülkeleri vize başvuru ücretleri konusunda yeni bir karar aldı. 60 € olan ücreti oy çokluğu ile 80 €’ya çıkarma aşamasındalar. Yine de Avrupa’nın birçok şehri yılbaşı, balayı gibi özen zamanlar ya da lisansüstü eğitim için popülerliğini koruyor.
 
Öte yandan sınırsız Schengen Bölgesi, iç güvenliği güçlendirirken, yasal ziyaretçilerin AB'ye girişini kolaylaştıran ortak bir vize politikası ile daha etkili olmaktadır. AB, Schengen Devleti topraklarında geçiş yapmak veya amaçlanan konaklamalar için ortak bir vize politikası oluşturmuştur.
 
Ortak Vize Politikasının Ana Unsurları Nelerdir?
Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne seyahat ederken vize almaları gerekir. AB, dış sınırlarını geçerken vatandaşlarının vizesi alması gereken ve bu gereksinimden muaf olan ülkelerin bir listesine sahiptir. Genel olarak,Schengen Devletlerinden biri tarafından verilen kısa süreli vize, sahibine herhangi bir 180 günlük süre zarfında 26 Schengen Devleti'nde 90 güne kadar seyahat etme hakkı sunar. Bu süreyi aşan ziyaretler için vize işlemleri ulusal prosedürlere tabi olmaya devam etmektedir.
 
Ortak vize politikası ayrıca kısa süreli kalışlar ve havalimanı transit geçişleri için vize verilmesi prosedür ve koşullarını belirler. Vize işlemleri uygulanması için operasyonel talimatlar tüm Schengen ülkeleri için benzerdir. Ortak vize politikasının üçüncü unsuru ise vize için tek biçimli formattır.
 
Vize İşlemleri Kolaylaştırma Anlaşmaları Nelerdir?
Şimdiye kadar AB, aşağıdaki AB üyesi olmayan ülkelerle vize işlemleri kolaylaştırma anlaşmaları imzalamıştır. Bu anlaşmalara dayanarak AB, AB vatandaşı olmayanlara vize verme prosedürlerini kolaylaştırır. Bu listede Türkiye bulunmamaktadır. Ancak bu ülkelerden herhangi birinde vatandaşlığa ya da ikinci vatandaşlığa sahipseniz vize işlemlerinizin daha kolay olacağını bilmelisiniz.
 
* Arnavutluk - 2008
* Ermenistan - 2014
* Azerbaycan - 2014
* Bosna Hersek - 2008
* Cape Verde - 2014
* Makedonya - 2008
* Gürcistan - 2011
* Moldova - 2013
* Karadağ - 2008
* Sırbistan - 2008
* Rusya - 2007
* Ukrayna - 2013

Vize işlemleri kolaylaştırma anlaşmaları geri kabul anlaşmalarıyla bağlantılıdır. Geri kabul anlaşmaları, AB'ye veya AB dışındaki ortak ülkeye (kendi ve üçüncü ülke vatandaşları veya vatansız kişiler) düzensiz durumlarda iade prosedürlerini oluşturur. AB Devletleri ayrıca, komşu AB üyesi olmayan ülkelerle yerel sınır trafiğine ilişkin anlaşmaları ayrı ayrı müzakere edebilir. Bu anlaşmalar iyi tanımlanmış alanların sınır sakinlerinin belirli koşullar altında vize almak zorunda kalmadan AB dış sınırlarını geçmelerini sağlar.
 
Vize İşlemleri Kimler İçindir?
Türk vatandaşlarının kısa süreli da olsa vize almaları gerekir. Bazı gezginler için ise vize işlemleri şartlarından kaynaklanan ulusal istisnalar bulunur.
 
Havaalanı transit
Schengen havalimanı transit vizesi için başvurmanızın gerekip gerekmediği nereye geçiş yapacağınıza ve mevcut vizenize bağlıdır. Türkiye vatandaşlarının, Schengen eyaletlerinden herhangi birinde bulunan havalimanlarının uluslararası bölümlerinden geçiş yaparken bir havalimanı transit vizesi almaları gerekir. Aşağıdaki durumlarda, havaalanına transit vize şartından muaf tutulabilirsiniz: 

  • Schengen eyaleti tarafından verilen geçerli bir vize veya oturma izni almak;
  • Avrupa Birliği Üye Devleti veya Avrupa Ekonomik Bölgesi, Kanada, Japonya veya Amerika Birleşik Devletleri için geçerli bir vize;
  • Avrupa Birliği Üye Devleti veya Avrupa Ekonomik Bölgesi tarafından verilen geçerli bir oturma iznine sahip olmak;
  • Andorra Prensliği, Kanada, Japonya, San Marino Cumhuriyeti veya ABD tarafından verilen ve sınırsız iade hakkını garanti eden oturma iznine sahip olmak;
  • AB, AEA veya İsviçre vatandaşının aile üyesi olmak;
  • Diplomatik pasaport sahibi olmak;
  • Uluslararası Sivil Havacılık Konvansiyonu Sözleşmesi'ne taraf olan bir partnerin ulusal uçuş ekibi üyesi olması.

Reklam
Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam