Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"İç turizmde Egenin rakibi Kapadokya olur"

Deneyimli otelci Erçin Yalçın Kapadokya'da turizmin son durumunu analiz eden bir yazı paylaştı.

"İç turizmde Egenin rakibi Kapadokya olur"

Deneyimli otelci Erçin Yalçın Kapadokya'da turizmin son durumunu analiz eden bir yazı paylaştı.

07 Mayıs 2020 - 14:27

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan  Kapadokya bölgesi, Koronavirüs tedbirleri kapsamında beklemede,yeni normalleşme sonrası kısıtlı şekilde hareketliliğin Temmuz ayının ilk haftası olacağı kanaatindeyim.Ülkemizin o kadar güzel yerleri var ki! Rabbim nazarlandan korusun bunlardan biride ‘Lewis  Caroll’ tarafından yazılan ‘Alice Harikalar Diyarında’ kitabında bahsedilen yerler  sanki Kapadokya’yı anlatıyor,O kadar çok gezilecek görülecek yerleri  var ki; Sanki Cennetten bir köşe.

Ege bölgesinin en ciddi anlamda rakibi olan Kapadokya bölgesinde 500’e yakın butik otel  var. Çin'de ortaya çıkan  ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını, Nevşehir'in ünlü turistik yeri Kapadokya bölgesini’de diğer turizm bölgelerinde olduğu gibi  olumsuz etkiledi. Salgın nedeniyle bölgedeki tüm turistik işletmeler faaliyetlerini Mart ayından itibaren  durdurdu.

Nevşehir-Kapadokya,Antalya gibi sadece Rus-Alman  pazarına odaklanmıyor.Asya-Avrupa ve Korana Virüs öncesi bölgeye Rus pazarı’da girdi. Bu sezon Pandemi’nin seyrine göre işler yolunda gider,düzelmeye başlarsa ise  iç turizm de Egenin en büyük rakibi burası olur.  Nevşehir’de herşey dahil sistemi yok! İnsanlar burada doğa ve kültürle iç içe  ve otelleri sadece yatmadan yatmaya kullanıyorlar. Kültür turizmi önde! 4-5 yıldızlı otel sayısı da çok değil bölgede. Genelde kaya oyma butik oteller daha çok rağbet görüyor ve şu anki işletmeciler balayı paketleri çıkarmaya başladı. 10 odalı bir butik oteli olan çıkan kurallara göre  çok rahat 5 dolu-5 boş oda ile işini devam ettirebilir.,Ayrıca  Kızıl çukur vadisinde kamp alanları var.İzole ve Sade Tatil anlayışının olacağı 2020  sezonunun üçüncü çeyreğinde iç turizmde seyahat yönünde tercih edilecek  yerlerinden olacak.Kapadokya’nın Antalya’dan çok daha iyi bir sezon geçireceği kanaatindeyim.
 
Bölgede öne çıkan balon uçuşları 1 Temmuz’a kadar durduruldu,İzin olduğu taktirde günlük uçuş sayısı 169 olacak.İç Turizmde bu yaz tatil planlayan tatilciler koranavuris sebebiyle kalabalık ortamlara girmek-gitmek  yerine açık havada doğa içine yayılarak  çadır ve daha önceki yazımda bahsettiğim gibi karavanları ile seyahat etmeyi planlıyor.Yaşanılan sürecin stresinden ve enfekte riskinden uzakta tatil yapacakları yerlerin başında geliyor Kapadokya.

Kızılçukur’da bulunduğunuz çadır kampta,uyandığınızda uçan Balonları görmek ve sonrası da onlara binmek ve eşsiz güzellikte ve bir okadar  heyecanlı bir deneyim yaşamak istiyorsanız işte size Alice Harikalar diyarı ‘Kapadokya’. Eşsiz doğa manzarası  ve temiz havası ile kampçılar için cennet olan Kızıl çukur gün batımını en güzel haliyle izleyebileceğiniz noktalardan sadece biri.Bölge günün farklı saatlerinde renkten renge bürünüyor.Fotoğraf çekimleri yapabileceğiniz mükemmel bir yer.Ayrıca  Aşıklar tepesi de var.
Bölgeye Temmuz ayında ve sonrasında gitmeyi planlayanlar için tavsiyem ATV turları ile Safari yapın.Aynı zamanda Nevşehir Atlar diyarı olarakta geçiyor,at binisi ve at turları’da yapabilirsiniz.



Özellikle görmenizi tavsiye ettiğim  yerler;
Kızıl çukur vadisi,Zelve’de açık hava müzesi,Aşk vadisi,Göreme milli parkı,Uçhisar kalesi ve Uçhisar’da yine Güvercinlik vadisi ve Paşa bağları var.3 güzeller var peri bacasının en belirgin hali onlardır, mutlaka görmeniz tavsiyemdir.Avanos’da Bayrak Tepesi ve sallanan köprü dikkat çeken yerlerden ve Meryem ana kilisesi.

Yöresel lezzetlerden; Testi kebabı,Kayısı dolması,Gezdirme,Ayva dolması,Sütlü çorba,Çömlek fasulyesini mutlaka deneyin.

Balon’da bir çok firma bulunuyor ve hepsinin kendine göre çalışma şekli var.Bunun nedeni ise balonların farklılığından kaynaklanıyor 30 kişilik balon var 10 kişilik’te ama sadece balonlarda pilotlar değil aynı zaman da destek ekipleri de çalışıyor yer ekipleri gibi.Uçuşlara izin çıktığında, Balonlara da sosyal mesafeye uygun olarak bindirme yapılması ve hijyenik tedbirler alınması sonrasında bindirmeler yapılacaktır .Balon kapasiteleri önceki kapasitelerinin yarısı kadar olacak.

Yeni normalleşme sonrası Temmuz ayından başlayarak rotanızı ‘Nevşehir-Kapadokya’ya çevirmenizi tavsiye ederim.Mutlaka gidilmesi görülmesi gereken yerlerin başında.Yazıma katkıda bulunan Nevşehir Belediye Başkanımız Sayın Rasim Arı, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Bektaş Demir,Bayrampaşa Belediyesi Basın ve Halkla ilişkiler, Melihin Sevgi Çemberi, Turizmci Oğuzhan Uslu ve
Sevgili Bircan ve Elif Şen’e Teşekkür ederim.

‘Gökte uçarsın,yerde kanatlanırsın’

‘Çanak-Çömlek usta işi,gök yüzüne süzülmek cesaret işidir’

Erçin YALÇIN

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam