Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Maxx Royal Belek Golf muhteşem bir marka oluşumu

Maxx Royal Belek Golf muhteşem bir planlama ve marka oluşumu hikayesi.Çambaşı Yatırım A.Ş. CEO'su Coşkun CANDAŞ yorumladı.

Maxx Royal Belek Golf muhteşem bir marka oluşumu

Maxx Royal Belek Golf muhteşem bir planlama ve marka oluşumu hikayesi.Çambaşı Yatırım A.Ş. CEO'su Coşkun CANDAŞ yorumladı.

Maxx Royal Belek Golf muhteşem bir marka oluşumu
22 Şubat 2019 - 14:42

Değerli dostlarım; hatırlarsanız bir önceki yazımda yanlış planlanmış ve iyi işletilemeyen bir tesisin, yatırımcısı ile birlikte tüm sektör paydaşlarına nasıl zararlı sonuçları olabileceğini açıklamıştım.

Bu yazımda ise, başarılı bir planlama sonucunda; lokasyon seçimi, ön fizibilite , pazarlama ve işletmeye geçiş süreciniprofesyonelce yöneterek yatırımcısına zirvede olma keyfini yaşatan ‘’ Maxx Royal’’ markasının oluşumu hakkında ki gözlem ve tespitlerimi paylaşacağım.

A PLANLAMA  SAFHASI

Grubun Voyage markası ile sektörde otel işletmeciliği konusunda edindiği tecrübe, ETS turizm acentesinin yurtiçi ve yurtdışı üst sınıf misafirlerine yönelik uzun yıllardır sürdürdüğü hizmet deneyimi ile birleşince; 2011 yılında Belek’te toplam 1050 dönümlük arazi üzerine 210 milyon dolarlık yatırım bütçesi ile,lüks segment bir tesis planlanması sürecini doğurmuştur.

Planlama sürecinde grup, özellikle harcama gücü yüksek misafir profilinin talep ve beklentileriniçok iyi etüt etmiş ve bu misafir grubununeğilimleri doğrultusunda, harika kompakt bir mimari proje tasarlamıştır.

Antalya’da bulunmuş olduğum dönemde grubun satış & pazarlama ofisi yetkilileri ile yapmış olduğumuz kontrat görüşmelerinde, tesisin hikayesi ile ilgili dikkatimi çeken detaylar olmuştur.

Voyage Otelcilik grubu, ilk iş olarak; ETS turizm aracılığı ile seyahat eden üst düzey elit misafirlerine, Antalya’da nasıl bir tesis hayal ettiklerini ve konaklamak istedikleri  bu tesisin özellikleri konusunda kapsamlı bir analiz yapmıştır. Elde edilen bu veriler doğrultusunda , oluşacak yeni tesis markasının fiziksel koşullarıoluşmuştur.

Tesisin faaliyete geçtiği ilk yılında,civar tesislere göre endikkat çekici farklılığı şahsi kanaatime göreoda konseptleri olmuştur.

Maxx Royal Belek’te tüm odalar süitlerden oluşmakta ve standart oda yok. Bu durum başta biraz tereddüt yaratsa da tesis hizmete açıldıktan sonra ne kadar doğru bir planlama yapıldığı daha iyianlaşılacaktır. Keza, tesisin en çok satılan odaları en pahalı odalar olacaktır.( Satış ofisinden aldığım bilgiler)

Özel villalar: Son yıllarda Antalya’da ayrıcalıklı hizmet arzu eden seçkin konuklar için ultra lüx konfor sağlayan ve butler hizmeti ile öne çıkan özelvilla trendine Maxx Royal Belek, Albatros Villaları ile dahil olarakbu pazarda ciddi bir farkındalık oluşturmuştur..

Gene sahil kısmında oluşturulan Maldiv Villaları da misafir istekleri doğrultusunda planlanmıştır.

Hatırladığım kadarı ile doğalgaz piyasasında dünyanın en büyüğü olan Rus Gazprom şirketinin
CEO’su Maxx Royal Belek Albatros Villa; hizmet alımı için de acentemizitercih etmişti.Bir haftalık konaklama için ödenen 50.000 $; sınırlı sayıda olan bu villaların, Rus Oligarklar ve zengin Kazaklar için Antalya’da ne kadar doğru planlanmış bir ürün olduğunu da göstermiş olduğunu düşünüyorum.

Özel nitelikli villalar hem tesis ortalama fiyatlarını yükseltmekte, hem de pazarlama ekibinin marka kalitesi vurgusunu doğru tonlayabilmesi ilede satış ekibinin işini kolaylaştırmaktadır.

600 dönümlük bir alan planlanan ‘’Montogomerie Golf’’ sahası ile zengin golf misafirleri için Belek’te, turnuva standartlarında mükemmel bir golf sahası oluşturulmuştur.

Tesisi gezince görebileceğiniz ve farkındalık oluşturacak bir çok detay, size mimari projenin ne kadar iddalı tasarlandığının ipuçlarını verecektir.. Lobi tavan kısmında ki gökyüzünün gece tasviri, night club'un yüksek tavan ve görsel detayları mimari projenin sağlam içerikleri olarak hafızamda kalanlar.

Otelin satış yetkilileri ile yapmış olduğumuz sohbet esnasında kendilerine;  butik çikolata üretimi yaptıkları patisserie kısmını çok merak ettiğimi belirtmiştim.Sağ olsunlar nazik ev sahipleri bizleri çok güzel ağırlayarak,hem görsel hem de lezzet olarak etkilenmemizi sağladılar.

Fındığın merkezi Ordu’da; nezih bir otel işletmesi bünyesinde butik çikolatanın otel mutfağında üretilerekpatisseriesinde misafirlere sunumu harika bir fikir olurdu diye düşünüyorum..

B LOKASYON SEÇİMİ

Çok kapsamlı olarak planlanmış ve Antalya bölgesinin en ciddi yatırımlarından birisi olan tesiste, üst segmentmisafir profili hedefi ve tesis konsepti için en doğru seçim Belek Golf bölgesi olmuştur. Tesisin daha ilk yılında yakaladığı bu başarı;sanırım ne kadar doğru bir seçim yapıldığının da kanıtıdır.
 
C ÖN FİZİBİLİTE

Grubun planlama ve lokasyon seçiminden sonra çok ciddi bir ön fizibilite hazırlığı yaptığını tahmin ediyorum. Keza ilk yılında yapmış oldukları ve 20 milyon doları bulan pazarlama ve tanıtım bütçeleri ile yatırımın geri döngüsünü çok hızlı bir şekilde finanse etmeköngörüsünde bulundukları anlaşılmaktadır.

Mükemmel açılış zamanlaması, profesyonel marketing çalışmaları sonucunda, daha ilk yılı olmasına karşın, yeni bir trend arayan elit misafir profili için Antalya’da ki en popüler ve talep gören tesis olmuşlardır.

Marka’ nın daha ilk yılında elde ettiği bu başarı, Kemer Kiriş mevkiinde özel bir koyu olan bir alanda Maxx Royal markası ile yeni bir proje planlaması için de teşvik etmiştir.

Sezon sonu kontrat dönemine gelindiğinde grup;Maxx Royal Belek ve Maxx Royal Kemer ile anlaşma yapmak isteyen acente ve tur operatörlerinden minimum 250.000 $ lık çek talep ederek çok stratejik ve riskli bir karar almıştır..

O dönemde firmamız Rus sermayeli büyük bir grubu geçiş sürecinde olduğundan anlaşma dönemini biraz ağırdan almıştık. Firmamızın Rus sermayeli güçlü bir gruba geçişi ile sonuçlan süreç sonrası, MaxxRoyal tesisleri için anlaşma yapma talebimizi kontrat dönemi bittiği için nazikçe geri çevirdiklerini hatırlıyorum.

Üstelik talep edilen 250.000 $ ‘lık çek yerine 1.000.000 $ dolar teklif etmiş olmamıza rağmen.

Bu durumun, grubun markasına ne kadar güvendiğinin de bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Antalya’da böyle büyük bir rakamı geri çevirecek otel grubu sanırım azdır.

D-PAZARLAMA

Grubun pazarlama ve marketing konusundaki profesyonel çalışmasından ön fizibilite safhasında kısmen bahis ettim.

Grubun satış & pazarlama koordinatörü ETS döneminden beri tanıdığım ve iş bilgisine değer verdiğim bir ağabeyimiz. Onun liderliğinde ekibinin oldukça profesyonel işler yaptığını belirtmesem haksızlık etmiş olurum.Ulusal ve uluslararası medyada yapıkları başarılı marketing çalışmaları, açılış öncesi üst düzey acentecilere verilen davetler ve Moskova’nın en işlek caddelerinde çıkan Maxx Royal reklamları,  markanın daha ilk yılında marka bilinirliğiiçin ne kadar gayret sarf edip, bütçe ayırdığınında kanıtıdır.

SONUÇ : Yatırımcının pazarın kaymağını yeme hedefi doğrultusunda oluşturduğu kusursuz öngörü ve planlama stratejisi; yüksek bütçeli tanıtım argümanların da eklenmesi ile, tartışmasız pazarın en çok talep edilen ürünü olmayı başardılar..

Bu sayede :

  • Yatırım geri dönüş süreci oldukça kısalmıştır
  • Marka piyasada kendisini kabul ettirmiştir.
  • Marka’nın başarısı yeni bir tesis planlaması sonucunu doğurmuştur ( Maxx Royal Kemer )
  • Markan’ın diğer ürünü Voyage otelleri de markanın oluşturduğu talep rüzgarından faydalanarak fiyatlarını yükseltmiştir.
 
Sıkılmadan okuduğunuz için teşekkür ederim.

Coşkun Candaş

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam