Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

U-ETDS Ertelendi Mi? Ne Zaman Aktif Edildi?

Karayolları ülkemizde en çok kullanılan ulaşım aracılarından biri.

U-ETDS Ertelendi Mi? Ne Zaman Aktif Edildi?

Karayolları ülkemizde en çok kullanılan ulaşım aracılarından biri.

U-ETDS Ertelendi Mi? Ne Zaman Aktif Edildi?
22 Şubat 2019 - 15:23

Bu nedenden ötürü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gündeme getirmiş olduğu u-etds sistemi sayesinde, karayolları üzerindeki güvenlik açıklarını minimum seviyelere çekmeyi hedefliyor. Sistem sayesinde yolcuların yanı sıra kargo ya da bagajların kayıt altına alınarak kontrolünün daha kolay şekilde yapılmasına olanak sağlayacak. Sistem ilk kez 1 Kasım 2018 yılında oluşturulmasına karşın kısa süre sonra ertelendiği açıklandı.

U-ETDS Neden Ertelendi?

Ulaştırma elektronik takip ve denetleme sistemi açılımına sahip olan U-ETDS sisteminin ertelenmesinin tek nedeni, sistemin yaratacağı olası mağduriyetlerinin önüne geçmek. Çünkü sistemin uygulamaya girmesi karayolu taşımacılığı yapan firmaların sisteme kayıt yaptırması ile mümkün olacak. Firmaların hazırlık yapmaları ya da bilgi sahibi olabilmeleri için sistemin yürürlüğe girme tarihi 2 Ocak 2019’a çekildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlen sisteme yönelik erteleme kararının alınmasında Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses’in etkisi oldu. Gürses, altığı talepler neticesinde isteklerin yazılı hale getirilmesinden sonra belge sunumun u Bakan Cahit Turhan’a iletti. Bu sayede yeni sistemin uygulama tarihi belli belgeler için 2 Ocak 2019 olarak belirlendi. O dönemde Uetdserteleme kapsamına dâhil edilen belgeler; A1, A2, B1, B2, D1, D2 olarak açıklandı. Daha sonrasında yeni bir erteleme yapılmadı ve şu anda Uetds’ye veri gönderim zorunluluğu başlamış durumdadır.


 

U-ETDS Nasıl İşler?

Uetds sistemikanunlar ve yönetmelikler kapsamında hareket eden ve faaliyet gösteren kara ulaştırma yönetmeliğine tabi, tüzel ya da gerçek kişilerin bilgilerini topluyor. Veri paylaşımı olarak da bakılan sistem, özel ve tüzel kişilerin bilgilerinigerekli olduğu zaman dilimlerinde kamu kurumlarına iletebilmelerini sağlamak için geliştirildi. Üstelik D2 ile ifade edilen turizm taşımacılığı alanında hizmet veren firmaların bilgilerini Uetds sistemi ile paylaşmalarından herhangi bir ücret talebinde bulunulmuyor. Peki, u etdssistemi nasıl kullanılacak?

Sistem kullanımı için online avantajlardan istifade etmek mümkün. Burada ilk akla gelen yol e-devlet olmakla beraber, ücretsiz ve çok daha kolay kullanım ve extra avantajlar sunan web siteleri de mevcut. Bunlardan en kullanışlı olanı ise Uetds sistemi web sitesi.  U etdsgiriş (https://www.uetds-sistemi.com/)işlemleri için açılan web sitesinde iletişim kısmında dilekçe örneği ve IP adres bilgileri bulunuyor. Bu alanda gereken bilgileri edinen bireyler bağlı bulundukları Ulaştırma Bölge Müdürlüğüne giderek işlemlerini devam ettirebilir. Çünkü sistem girişleri için gereken U-ETDS  web servislerine ait kullanıcı ismi ve şifresi Ulaştırma Bölge Müdürlüğüne yapılan müracaatlar sonrası veriliyor.

Kullanıcı ismi ve şifrenin ediniminden sonra ise sistem kullanımına başlamak çok kolay. Bunun için yine sitenin resmi sayfaları açılarak u-etds giriş işlemlerinin yapılması gerekiyor. İşlemlerde kullanılması gereken kullanıcı ismi ve şifrenin tamamen doğru şekilde yazılması sonrasında sisteme saniyeler içerisinde giriş yapılabiliyor. Mobil olarak da giriş yapılabilen sistemde her kullanıcıya özel hizmetler mevcut. Böylelikle bireyler firmalarına yönelik olarak sorulan soruları ve istenen bilgileri anında sisteme girebiliyor. Sistem tarafından istenen genel bilgiler ise; kaptan, güzergâh, araç plakası ya da sefer tarihi gibi temel içeriklerden oluşuyor.

U-ETDS Siteminin Avantajları

Karayolu taşımacılığı konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı çoğu zaman belli belgeleri firmalardan talep etmek zorunda kalıyor. U etdssistemi bu alanda talep edilen bilgilerin pratik bir şekilde gönderimi sağlıyor. Belge gönderimlerindeki uzun süreli işlemlerin ortadan kalkmış olması ise sistemin en büyük avantajı olarak görülüyor. Ayrıca firmalar ya da gerçek kişiler belge gönderimi için sisteme herhangi bir şekilde ücret ödemesi de yapmıyor. Belge gönderimlerinden sonra gönderimi yapılan geri bildirimler ise gönderimlerin gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda bilgi edinimini garantiliyor. Üstelik sistemin kullanımı açık ve kolay tasarımı gerçek ve tüzel kişilerin iş yüklerinin hafiflemesine de yardımcı oluyor.

Kaynak: https://www.uetds-sistemi.com/bilgi/uetds-ertelendi-mi

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum
  • Reklam